Barcelona es felicita per la gestió de platges sense fum: només incompleix l'1% d'usuaris

L'Ajuntament aposta per "informar i comunicar" i no multa cap fumador en el primer any de normativa, temporada en què uns cinc milions de persones han visitat les platges barcelonines

Pla general de la platja de Barcelona
Pla general de la platja de Barcelona | ACN
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:09h
La prohibició de fumar a les platges de Barcelona ha reduït aquest estiu els usuaris que fumen fins a l'1%, segons dades facilitades per l'Ajuntament a partir d'entrevistes. En paral·lel, el servei d'informació de platges (SIP) ha fet 40.000 accions de sensibilització, però no s'ha multat cap fumador. "Treballem des del punt de vista informatiu i comunicatiu", ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

El consistori fa un balanç molt positiu de la normativa que prohibeix fumar a les platges de la ciutat i ha destacat que tant fumadors com no fumadors valoren amb una mitjana de 8 sobre 10 que no es pugui fumar a les platges. Així, el govern municipal considera que la implantació de la iniciativa platges sense fum ha complert els objectius marcats.

La normativa municipal s'ha implantat per primer cop aquest estiu després d'una prova pilot en quatre platges l'estiu del 2021 en què ja es va aconseguir reduir els fumadors fins al 3%. Enguany, segons les dades facilitades pel servei d'informació de platges (SIP), s'ha rebaixat el percentatge encara més, fins al 0,97%. Les dades, però, només ocupen la franja diürna d'ús de platges: "La nit té una dinàmica diferent i no tenim previst ampliar-ne la normativa".

Badia també ha valorat positivament el servei de bany assistit, que permet "poder fer accessible el mar a totes les persones". Segons ha detallat el regidor, el servei "pioner" s'ha estès a més zones i amb ampliació d'horaris i ha comportat un increment del 57% en els usos. Així, "es consolida" i segueix en expansió.

Finalment, l'Ajuntament de Barcelona assegura que fins a 14.000 persones han fet ús de les platges per a gossos, una dada que confirma el creixement d'aquest servei. D'aquests, un 27% venen d'altres municipis, sobretot metropolitans, tal com ha explicat Badia. Sobre l'ampliació d'aquest servei a la ciutat, el regidor ha advertit que es tracta d'un debat que "cal fer en calma i conjuntament amb tots els districtes". 

 
Arxivat a