ERC insta Junts a fer una oposició «responsable» davant la incertesa pels pressupostos

Vilalta torna a descartar pactes amb el PSC i assegura que "intensificaran" les relacions amb els comuns

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta | Marc Puig (ERC)
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:11h
Primer dia de la nova etapa. Després del nomenament dels nous consellers del Govern de Pere Aragonès, ERC considera que ara és l'hora de començar a obrir converses i contactes amb la resta de formacions parlamentàries. El PSC, malgrat la seva insistència, estava i està descartat pels d'Oriol Junqueras, que insisteixen que les formacions més properes, a banda dels exsocis de Junts, són la CUP i els comuns. Aquestes formacions seran clau per la governabilitat, i la primera trinxera que hauran d'abordar serà la negociació dels pressupostos que ha d'engegar de forma sobtada la nova consellera d'Economia, Natàlia Mas, agafant el testimoni de Jaume Giró. Què farà Junts en aquesta negociació? ERC exigeix "responsabilitat".

En roda de premsa des de la seu del partit, Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu dels republicans, ha demanat als exsocis que siguin coherents ja que han estat "còmplices" fins ara de les polítiques desenvolupades per l'executiu: "De Junts esperem responsabilitat perquè continuïn defensant allò que fins fa una setmana consideraven bo". En aquest sentit, ha remarcat que són uns comptes que "ha deixat preparats" Giró, i que no s'entendria que ara Junts se'n desentengui o passi a fer una oposició "frontal" o "destructiva". "Esperem que sigui una oposició responsable i constructiva", ha insistit la portaveu dels republicans.

Són diverses les veus d'ERC que han parlat sobre els pressupostos aquest dilluns. Junqueras, en la línia de Vilalta, ha demanat directament a Junts que, malgrat el trencament, doni suport als comptes: "Seria estrany que algú elabori uns pressupostos i voti en contra", ha sostingut en una entrevista a TV3. Per altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, no ha descartat una pròrroga dels pressupostos, tot i que ha apuntat que aquesta no seria la primera opció amb la qual treballen els republicans.

Vilalta, ben igual que els seus companys de partit, ha sostingut que existeix la possibilitat que hi hagi una pròrroga pressupostària "amb mesures correctores". Independentment de la pròrroga, el primer moviment que faran serà que la nova consellera "valori" els comptes de Giró: "Si eren uns pressupostos bons que havia preparat el conseller Giró i compartits per Junts, entenem que tampoc hi hauria d'haver problemes per aprovar-los amb Junts", ha afegit.

Intensificar relació amb els comuns

Pressupostos a banda, preguntada sobre els comuns, Vilalta ha manifestat la seva voluntat d'intensificar les relacions amb els de Jéssica Albiach. Dissabte, després del trencament del Govern, En Comú Podem va fer una executiva extraordinària en la qual va abordar la situació actual i va reclamar a Aragonès que iniciï una ronda de contactes per construir una "majoria progressista". Aragonès va trucar a Albiach, i la distància es va certificar perquè els comuns consideren que no té sentit conformar un Govern amb el suport de només 33 escons.

Finalment els republicans han fet un Govern monocolor amb persones independents, incorporant també una consellera de l'òrbita dels comuns, l'exdirigent de Podem Gemma Ubasart. Després d'aquest moviment, aquest dilluns els comuns han insistit en la ronda de contactes, i Vilalta ha apuntat que així serà: "És evident que haurà d'haver-hi converses i contactes amb els comuns", ha defensat, i ha afegit que hi haurà una "intensificació dels contactes" amb qui considera que és un "actor clau" amb el qual han tingut una "trajectòria".