Meritxell Serret, l'exili retornat al capdavant d'Acció Exterior

La nova consellera va tornar el març de l'any passat de Brussel·les i assumirà ara el Departament que deixa vacant Victòria Alsina; és la primera protagonista de l'executiu de l'1-O que retorna al gabinet

Meritxell Serret, ERC
Meritxell Serret, ERC | Josep M Montaner
09 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 22:10h
L'11 de març de l'any passat, Meritxell Serretva aparèixer per sorpresa al Tribunal Suprem. Deixava enrere una etapa de més de tres anys a l'exili, on va anar després de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017. Com a integrant de l'executiu que va promoure l'1-O -ocupava la cartera d'Agricultura-, va acompanyar el grup liderat per Carles Puigdemont des del primer dia, tot i que no van trigar en aparèixer les discrepàncies estratègiques. Serret (Vallfogona de Balaguer, 1975) ocuparà ara la conselleria d'Acció Exterior que deixa vacant Victòria Alsina després de la sortida de Junts. És la primera membre del Govern de l'1-O que torna a formar part del gabinet.

La nova responsable de la xarxa de la Generalitat a l'estranger, des que va tornar de Brussel·les en direcció al Suprem -que la va deixar en llibertat-, era fins ara la portaveu parlamentària d'ERC a la cambra catalana, integrant del trident format per Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Fa poc se la va escollir com a presidenta de la comissió d'investigació del cas Pegasus, un del episodis que més ha tensionat la relació entre el republicans i el PSOE des que van encetar la seva aliança al Congrés a principis del 2020.

Coneix de prop el funcionament de les delegacions exteriors de la Generalitat, perquè el 2018 va ser nomenada responsable de l'oficina a Brussel·les, una de les que es va restituir ràpidament quan va decaure l'aplicació de l'article 155, el procediment que precisament va servir per destituir-la com a consellera d'Agricultura després de la declaració d'independència. Abans de formar part del Govern, on va aterrar el 2016 sota la presidència de Puigdemont, havia estat implicada en l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), en l'etapa en què l'entitat estava liderada per Carme Forcadell. Des del mes passat és vicesecretària general de Partit Obert d'ERC.