ERC exhibeix autoestima en plena composició del Govern en solitari

Junqueras treu pit dels represaliats republicans i la seva «lluita democràtica» per la llibertat i la justícia: «Està bé que reivindiquem qui som. El partit més represaliat de la història»

El president d'ERC, Oriol Junqueras, a l'acte al cementiri de Montjuïc
El president d'ERC, Oriol Junqueras, a l'acte al cementiri de Montjuïc | Europa Press
09 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:24h
El trencament del Govern de coalició no ha paralitzat l'agenda dels republicans, sinó més aviat el contrari. Mentre que el president Pere Aragonès està treballant en la composició d'un nou executiu en solitari que preveu anunciar en les properes hores, ERC exhibeix autoestima, múscul, presència i trajectòria. Una delegació del partit s'ha desplaçat aquest diumenge fins al País Valencià amb motiu de la seva Diada, mentre que una altra, amb Oriol Junqueras al capdavant, ha organitzat un acte per homenatjar les persones d'ERC "que van donar-ho tot pel país i la república".

Des del Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, Junqueras ha tret pit de la gestió dels republicans al llarg dels anys: "Està bé que reivindiquem qui som. ERC és el partit més represaliat de la història de Catalunya", ha dit Junqueras davant d'una cinquantena de persones, després de remarcar la importància de la "memòria" perquè hi hagi "coneixement". Durant l'acte, no ha fet cap referència a la situació política actual, ni tampoc ha atès els mitjans per a respondre a les últimes declaracions dels partits de l'oposició. "Avui serà sobre història", ha traslladat als periodistes abans de començar la seva intervenció.

S'ha centrat únicament a parlar del partit, i enmig d'un context on una part de l'independentisme acusa ERC de deixar enrere la lluita en l'eix nacional, ha reivindicat membres d'ERC, com l'expresident afusellat Lluís Companys, que al llarg de la història han lluitat "democràticament" a favor de la llibertat i la justícia: "Està bé que els reivindiquem per nosaltres mateixos, per tota la càrrega emocional i política que té per molts de nosaltres".

A l'acte ha participat també Ernest Maragall, president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i alcaldable a les municipals de 2023. En la línia del discurs de Junqueras, ha reivindicat la memòria com una eina imprescindible perquè sense ella "no hi ha possibilitats de saber", i ha fet referència directa als 10 regidors que el seu partit té a l'Ajuntament de la capital catalana: "A Barcelona tenim només deu esteles de memòria. ERC fa molt que treballem perquè desaparegui aquesta boira", ha afegit.

Entre el públic, militants històrics d'ERC com l'exsecretària primera de la mesa del Parlament Anna Simó o l'antic líder dels republicans a Madrid, Joan Tardà. 

El nou Govern, amb composició "avançada"

Mentre ERC ha reivindicat avui una vegada més els seus dirigents històrics, al Palau de la Generalitat Aragonès està acabant de perfilar el nou executiu en solitari que incorporarà persones independents. Durant la jornada del dissabte es va dedicar -acompanyat de la consellera Laura Vilagrà i el seu equip- a fer reunions i trucades amb els possibles nous membres del Govern, i també va parlar amb agents econòmics i socials. Després de la jornada de treball, el gabinet de premsa del president va assegurar que la composició "està avançada". Avui segueix la feina i la previsió és que el dilluns s'anunciïn els nous noms i que així, com més aviat millor, l'executiu es posi mans a la feina.

Si aquest diumenge no hi ha hagut valoració per part de Junqueras, sí va existir dissabte després d'una executiva extraordinària del partit. Des de la seu del carrer Calàbria, va descartar possibles pactes amb el PSC, al qual va acusar de no haver-se "compromès" amb la "fi de la repressió. Els socialistes, malgrat la negativa dels republicans, insisteixen en la seva mà estesa principalment per l'aprovació dels pressupostos de 2023. També els comuns estan a l'expectativa, si bé ja han avisat a ERC que no donaran "cap xec en blanc" i han exigit que Aragonès engegui una ronda de contactes amb la "majoria" del 80%.