Òmnium lamenta «l'hipertactisisme» d'ERC i Junts i exigeix que no contribueixin a la divisió del moviment

L'entitat avisa que el trencament del Govern deixa un país més dèbil i reclama treballar en un nou marc estratègic que incorpori noves veus

La junta d'Òmnium en un acte recent
La junta d'Òmnium en un acte recent | Adrià Costa
08 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 10:59h
Amb el pas de les hores les entitats sobiranistes s'han anat posicionant respecte al trencament del Govern i s'ha fet evident la diferència estratègia entre les dues principals organitzacions socials del moviment independentista, Òmnium i l'ANC. Si divendres al vespre l'entitat que lidera Dolors Feliu celebrava la ruptura i l'atribuïa a la mobilització de l'11 de setembre, i tornava a demanar eleccions, aquest dissabte Òmnium ha lamentat el divorci entre ERC i Junts, que fa que "s'enquisti la paràlisi" que viu l'independentisme des de fa anys.

A través d'un comunicat, l'entitat que presideix Xavier Antich ha reclamat als partits "treballar per recompondre un marc estratègic que permeti obrir un nou cicle" amb "noves sensibilitats, veus i lideratges". Des del respecte als resultats de la consulta de Junts, Òmnium ha lamentat que els partits polítics no hagin estat a l'altura del moment polític. "Hi ha hagut més hipertactisisme que sentit d'estat", diu l'entitat.

La situació actual, apunten en un comunicat, allunya la societat catalana de les institucions en un context de múltiples crisis. Per donar-hi resposta, Òmnium reclama a la majoria parlamentària, el Govern i les principals entitats de la societat civil han de persistir en l'objectiu d'aconseguir la república catalana. "Insistim en la necessitat d'obrir un nou cicle polític en què el conjunt de l'independentisme treball d'una manera diferent, amb noves sensibilitats, veus i lideratges", afirmen.

Això no vol dir, sosté Òmnium, deixar de treballar amb els partits -l'ANC, en canvi, proposa superar-los amb una "llista cívica"-, però sí que cal "treballar diferent" per poder "sortir de la paràlisi". "El país avui es troba en una situació més dèbil", reconeix l'entitat, que es conjura per continuar treballant per exercir l'autodeterminació, els drets civils i polítics i fer front a la repressió. "Instem als partits a que no contribueixin a ampliar la divisió del moviment", rebla el comunicat.