​Almenys tres morts per l'explosió del pont de Kerch que enllaça Rússia i Crimea

El Kremlin assenyala Ucraïna com la culpable de l'ocorregut a la infraestructura, vital pel transport de mercaderies i material militar de Moscou

Una gran explosió de diversos tancs de combustible danya el pont de Kerch que enllaça Rússia amb Crimea.
Una gran explosió de diversos tancs de combustible danya el pont de Kerch que enllaça Rússia amb Crimea. | Twitter
NacióDigital
08 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:03h
Almenys tres persones han mort en l'explosió del pont de Kerch d'aquest dissabte, segons ha informat el comitè d'investigació designat pel Kremlin. Entorn de les 06:05 del matí, hora local, la infraestructura -una de les principals rutes de connexió entre Rússia i Crimea- ha quedat "parcialment" danyada a conseqüència d'una enorme explosió atribuïda a l'esclat d'un camió, que immediatament després ha provocat la detonació en cadena d'almenys set tancs de combustible transportats per ferrocarril, segons han informat les autoritats russes. 

El pont, també conegut simplement com el pont de Crimea, és considerat com una important ruta de subministrament logístic per a les forces russes a Crimea i al sud del territori ucraïnès. L'estructura, de 19 quilòmetres de longitud, comprèn una via de transport ferroviari i una autovia. Inaugurat pel president rus, Vladímir Putin, el 2018, és una de les obres d'infraestructura més importants de la península des de la seva incorporació a la Federació el 2014.
 
Segons el cap de Govern de Crimea, Serguei Aksionov, després de l'explosió s'han esfondrat dos trams de l'autovia. A causa dels danys, tot el trànsit de cotxes i camions ha quedat suspès i s'ha habilitat un servei de ferri per transportar a la població a través de l'estret de Kerch, on les rutes de navegació romanen operatives de moment. 

En un comunicat difós pel Comitè Antiterrorista rus s'ha informat que la locomotora -que es dirigia a Crimea- i part dels vagons han estat traslladats a l'estació de Kerch i ara mateix s'estan fent "treballs d'emergència i establint les causes de l'incident". I és que Putin ha ordenat una investigació immediata de l'ocorregut i ha demanat al ministre d'Emergències, Alexander Kurenkov, i al ministre de Transport, Vitali Saveliev, que es traslladin immediatament a l'estret de Kerch per avaluar de primera mà el succés. Des del Kremlin, en cas de confirmar-se que tot plegat ha estat un atac orquestrat des d'Ucraïna, ha avisat que prendran dures represàlies.

Encara que des de la Prefectura de Govern de Crimea no han assenyalat encara els motius exactes de l'incident, el president del Consell d'Estat del territori, Vladímir Konstantinov, ja ha acusat Ucraïna de l'ocorregut. "Els vàndals ucraïnesos han arribat amb les seves mans tacades de sang al pont de Crimea. Ara tenen una cosa de la qual estar orgullosos: durant 23 anys de gestió no han aconseguit construir res que mereixi atenció a Crimea, però sí que han aconseguit danyar el pont rus. Aquesta és tota l'essència del règim de Kíev. La mort i la destrucció és l'única cosa que obtenen", ha escrit en el seu compte de Telegram.
 
Des de Kíiv han començat a arribar les primeres reaccions. L'assessor de la Presidència ucraïnesa, Mijailo Podoliak, ha publicat un críptic tuit amb les paraules "Crimea, el pont, el començament", acompanyat d'una imatge de les parts de l'autovia esfondrades i submergides després de l'explosió. "Tot l'il·legal ha de ser destruït, tot el robat ha de ser retornat a Ucraïna, tot l'ocupat per Rússia ha de ser expulsat", ha afegit l'assessor presidencial.

Les Forces Aèries d'Ucraïna també han publicat un missatge a les xarxes socials en les quals es limiten a aplaudir la destrucció parcial del pont.