Aragonès preveu esgotar la legislatura i farà un Govern d'ERC amb independents

El president de la Generalitat, que pretén enllestir la tria de consellers aquest cap de setmana, perseguirà un executiu que representi "els consensos del 80%"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reuneix aquest matí al Palau de la Generalitat amb la consellera Laura Vilagrà i amb el seu equip per treballar en la continuïtat del Govern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reuneix aquest matí al Palau de la Generalitat amb la consellera Laura Vilagrà i amb el seu equip per treballar en la continuïtat del Govern | Rubén Moreno
Bernat Surroca / Carme Rocamora
07 d'octubre del 2022
Actualitzat el 08 d'octubre a les 11:57h
Moviments a Palau. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres l'inici d'una "nova etapa" que estarà guiada per un Govern que representi "els consensos del 80% del país". Així ho ha anunciat en una declaració institucional des de la Galeria Gòtica, després que les bases de Junts hagin decidit, a través d'una consulta, abandonar l'executiu. Aragonès, que ha fet un discurs lluny del catastrofisme, treballarà aquest mateix dissabte per perfilar la composició del nou executiu en minoria, que incorporarà consellers independents.

Serà un nou cicle que Aragonès afronta amb "seguretat, confiança i responsabilitat" . Així s'ha expressat. El president ha detallat que els consellers que incorporarà a l'equip seran "persones compromeses amb el país i la seva gent, disposades a fer un pas endavant" i que representen els "consensos del 80%" que ERC reivindica des de l'inici de la legislatura. Amb aquesta declaració, Aragonès ha deixat ben clar que no pensa convocar eleccions, com han demanat algunes veus de Junts. Fer-ho, ha insistit, seria "irresponsable".

Sobre la decisió de Junts d'abandonar l'executiu, ha recalcat que la "respecta però que no la comparteix", i ha remarcat que "a la ciutadania no se la serveix abandonant responsabilitats". Per això, ha reiterat que continuarà endavant amb la legislatura, "construint aliances per fer avançar el país". "Serà un nou Govern que es dedicarà al 100% a servir la ciutadania des del primer minut. Volem construir una Catalunya més justa, més pròspera, més verda i més feminista. I clarament i irrenunciablement lliure", ha reblat. 

En relació al calendari per renovar el Govern, ha sostingut que la designació "es farà amb la màxima celeritat". De moment, destinarà el matí de dissabte a fer trucades i reunions per completar la composició de l'executiu, però no es preveuen anuncis durant la jornada de demà. Diumenge podrien arribar les primeres novetats, que s'anirien desencallant definitivament a començaments de la setmana.

La trucada de Jordi Turull
La compareixença del president s'ha dut a terme després que Junts hagi valorat el resultat de la consulta que sentencia la sortida de l'executiu, en una compareixença de Laura Borràs i Jordi Turull on han afirmat que, després del resultat, passen a l'oposició. Aragonès s'ha assabentat precisament del resultat de la consulta a través d'una breu trucada telefònica de Turull, pocs minuts abans que el partit hagi fet públics els percentatges de la votació

La reacció dels consellers de l'executiu de Junts ha estat immediata després del resultat de la consulta. Aragonès, durant la tarda d'aquest divendres, ja ha començat a rebre les renúncies formals dels consellers. Jaume Giró, Victòria Alsina, Gemma Geis, Josep Maria Argimon, Lourdes Ciuró i Victòria Alsina abandonaran els seus despatxos en els següents dies, i els seus cessaments es faran efectius en les properes hores, segons els temps que requereixen aquests tràmits.

En la declaració institucional, el president ha agraït el treball dels consellers de Junts que marxen del Govern i per tirar endavant accions que ha considerat positives per la ciutadania, i ha subratllat que les continuarà "impulsant per millorar la vida de la gent" i per "afrontar amb més decisió que mai la resolució del conflicte polític amb l'estat". 

ERC: assumir "totes les responsabilitats
En els últims dies les veus d'ERC havien transitat en dos sentits: la voluntat que el Govern pugui continuar així com estava -pronunciada principalment per Aragonès i els consellers d'ERC- i alhora l'advertència que, en cas de trencament, el partit està preparat per "tots els escenaris". En la reunió del consell executiu del dimarts, Aragonès va traslladar a tots els consellers la seva voluntat que l'actual coalició continuï fins al final de la legislatura. Ara bé, si això no fos possible, veus com les de les dirigents de Marta Vilalta i Marta Rovira ja es van encarregar de deixar clar que el partit ja havia previst qualsevol situació.

Després de la notícia d'aquest divendres, els republicans no han fet cap compareixença -està prevista per dissabte a les 13:00 hores- però en un comunicat han traslladat el seu "suport absolut" al president i al Govern, i han refermat la voluntat d'assumir, des de tots els àmbits, "totes les responsabilitats per garantir la governabilitat del país". Els d'Oriol Junqueras també han sentenciat que respecten la decisió de les bases de Junts, i s'han emplaçat a treballar per "prioritzar sempre el benestar col·lectiu".