Els comuns s'ofereixen com a socis: «S'obre una nova oportunitat per a una majoria progressista»

Jéssica Albiach demana un govern "fort i estable" per donar resposta a la crisi econòmica després de la sortida de Junts i manté la "disposició" per negociar els pressupostos sense donar "xecs en blanc"

Jéssica Albiach, al debat de política general
Jéssica Albiach, al debat de política general | Adrià Costa
07 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 20:52h
Enigma resolt. La militància de Junts ha decidit, en una consulta inèdita i amb alta participació que ha vorejat el 80%, que el partit abandoni el Govern. Després de tres dies de campanya intensa -a les xarxes, als grups de WhatsApp, als de Telegram i als de Signal, i també al territori-, el 55,73% dels afiliats a la formació fundada per Carles Puigdemont i que lideren Laura Borràs i Jordi Turull han optat per una resposta negativa a la pregunta de la consulta -"vols que Junts continuï formant part del Govern de la Generaltat"- i, per tant, per deixar de compartir consell executiu amb ERC. Pocs minuts després de conèixer els resultats, han aparegut les primeres reaccions, especialment alegres entre els partidaris de trencar. "El procés continua!", ha dit el diputat Joan Canadell

Significativa ha estat la piulada de la líder dels comuns, Jéssica Albiach. El partit s'ha ofert com a soci a ERC després del trencament perquè, en l'actual context, "la ciutadania necessita governs forts i estables". "A partir d'avui s'obre una nova oportunitat de posar Catalunya en marxa amb una majoria progressista", ha dit Albiach, que ha lamentat els dos anys perduts amb l'executiu d'ERC i Junts. "Hem de parlar de les necessitats de la gent i oferir certeses a les famílies i empreses del país", ha dit la dirigent dels comuns en declaracions a Planta Baixa. El debat, ha remarcat, no és "si entren o no al Govern" i ha demanat escoltar a Pere Aragonès per saber "què vol fer i on vol portar el país". "La majoria progressista hi continua sent", ha afirmat. Ara com ara, no han contemplat l'escenari d'entrar al Govern.

Sobre els pressupostos, Albiach ha dit que si hi ha un Govern que vol "governar i donar resposta" a la inflació i a la crisi, els comuns hi seran. "Els pressupostos són necessaris per la gent", ha remarcat Albiach, però ha traslladat a Aragonès la responsabilitat de fer uns pressupostos expansius que incorporin millores. El partit manté que l'acord subscrit l'any passat per signar els anteriors pressupostos no s'està complint. "La disposició per negociar els pressupostos hi és, però no donarem xecs en blanc", ha afirmat. 

Per la seva banda el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que en l'actual moment de crisi econòmica i amb la inflació que pateix la societat, "l'estabilitat dels governs és fonamental" i ha assegurat que des de l'executiu de l'Estat es mantindrà la mà estesa al diàleg amb la Generalitat. També des de l'oposició s'han pronunciat sobre la qüestió. El PSC, a través d'un comunicat, ha evitat fer valoracions i es pronunciarà oficialment dilluns. Salvador Illa s'ha mostrat predisposat en les darreres setmanes a tirar endavant els pressupostos i oferint acords puntuals al Govern. 

La CUP insta ERC a decidir
La CUP ha dit que el trencament del Govern és una mostra més del "col·lapse" de la legislatura, que no ha servit per obrir un "nou cicle". "L'estratègia del Govern d'ERC i Junts de pactar amb el govern espanyol i la patronal era un cul-de-sac, perquè no permet afrontar les crisis que vivim ni avançar en l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha afirmat Eulàlia Reguant. Segons la diputada, els republicans estan en una "cruïlla" i han de decidir si continuen com fins ara amb acords amb PSC i comuns o si decideix abordar "alternatives polítiques" per fer front a les necessitats de la ciutadania. "Hi ha un desnonament cada 55 minuts", ha recordat Reguant. "Fa setmanes que plantegem propostes a Aragonès, però sempre ha tancat la porta", ha dit la diputada. 

La primera consellera a reaccionar ha estat Violant Cervera, que ha remarcat la feina feta des del Departament de Drets Socials i ha assegurat que continuarà treballant per la independència, tot recordant que per assolir-la cal també "fer front a la crisi econòmica i social" que s'apropa. Cervera va ser una de les veus de Junts que va fer campanya per quedar-se al Govern. Jordi Puigneró ha acusat Aragonès de no voler "un Govern independentista". Poc després que s'hagi sabut que la militància de Junts s'ha decantat per sortir de l'executiu, un dels protagonistes més destacats de la crisi, l'exvicepresident de la Generalitat, ha afirmat a Twitter: "Quan et diuen que no compliran els acords que van signar que van fer president Aragonès i tot seguit cessen el vicepresident, és la constatació que no volen un Govern independentista". I ha afegit: "Així ho han entès els militants de Junts. Més clar l'aigua".

El president del PP, Alejandro Fernández, ha tirat d'ironia i ha demanat a la gent que no es preocupi perquè Salvador Illa sortirà al rescat del Govern. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha dit que el procés a "dinamitat per la meitat" Convergència i que tot plegat és "el suïcidi del 52". 

L'expresident Quim Torra ha celebrat la decisió de la militància de Junts, malgrat que formalment no forma part del partit. Des de les entitats sobiranistes, l'ANC ha atribuït a la manifestació de la Diada el trencament del Govern i ha tornat a demanar "independència o eleccions". Segons l'entitat, l'autonomisme ha fracassat. Aragonès no té previst convocar eleccions. Des d'Òmnium, el president Xavier Antich ha demanat obrir un "nou cicle" amb una "estratègia conjunta", i ha avisat que el trencament del Govern "afecta l'interès col·lectiu". 

Un 42,4% demana seguir al Govern
Un 42,39% dels militants ha optat per continuar al Govern, mentre que un 1,88% ha votat en blanc. El president Pere Aragonès veu ara que la coalició queda liquidada, i haurà de conformar una nova alineació amb dirigents exclusivament republicans. L'aliança entre ERC i Junts, vigent -d'una manera o altra, sota diverses sigles- des de fa una dècada, no ha salvat el match ball i s'esberla camí de les eleccions municipals.

La divisió s'ha fet evident al llarg dels últims dies entre els dirigents de la formació, que s'han posicionat públicament amb l'excepció de Turull, que es va mantenir neutral atenent-se al primer comunicat de la sindicatura electoral de la votació. Recaurà en el secretari general la gestió interna necessària per recosir els sectors, entre els quals surt derrotat el més institucional, comandat per Jaume Giró i Victòria Alsina. La principal conseqüència és el pas a l'oposició, que Junts exercirà com la tercera força de la cambra per darrere d'ERC i el PSC. La decisió s'ha pres sota l'influx, encara, de la destitució de Jordi Puigneró com a vicepresident, dimecres de la setmana passada, després que esclatés la crisi entre socis en el debat de política general.

La decisió dels militants s'ha alineat amb el criteri de Borràs i de Puigdemont, que estaven arrenglerats en el bloc contrari. La presidenta del partit va fer evident el seu posicionament dimecres, el mateix dia en què el líder a l'exili va compartir a xarxes un article de Josep Rius, portaveu de la formació i el seu cap de gabinet en l'etapa a Palau, en el qual defensava obertament trencar l'executiu. Una opció compartida en privat per Albert Batet, president del grup parlamentari, que no s'ha posicionat públicament. Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, vicepresidents de la formació i propers a Borràs, han fet campanya activa pel no, com Jaume Alonso-Cuevillas, l'únic que en públic ha alertat d'un risc latent d'escissió en funció de com es gestioni la consulta.