Aragonès té pressa per dissenyar un nou executiu sense Junts

Després del resultat de la consulta que sentencia el trencament del Govern, el president maneja la possibilitat de reformar les conselleries a principis de setmana

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès | EP
Joan Serra Carné / Carme Rocamora
07 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 20:29h
L'agenda de Pere Aragonès durant els dos dies que ha durat la consulta de Junts ha estat farcida d'activitats institucionals, sense declaracions ni referències a la crisi amb els socis. Va ser dimecres l'última vegada que el president de la Generalitat es va pronunciar sobre la crisi del Govern, i ho va fer per reiterar una vegada més la seva voluntat que Junts continués a l'executiu, però que ho fes amb "màxima lleialtat". Finalment, les bases del partit de Laura Borràs i Jordi Turull han optat pel trencament. Aragonès intentarà reformar l'executiu de la manera "més breu i àgil possible", intentant deixar enllestit els canvis a les conselleries la setmana vinent, segons fonts governamentals.

El cap de setmana servirà al president per enllestir la composició del nou executiu en solitari. Aragonès s'ha assabentat del resultat de la consulta pocs minuts abans que s'hagi fet públic: el secretari general de Junts l'ha informat prèviament. La deferència de Turull ha fet també que ERC hagi evitat qualsevol posicionament abans que Junts valori els resultats de la consulta. Serà el mateix Aragonès el que compareixerà des de Palau per explicar els pròxims moviments de l'executiu, i no està previst que anunciï noms sobre els consellers que podrien conformar el nou Govern.

La reacció dels consellers de l'executiu de Junts ha estat immediata després del resultat de la consulta. Aragonès, durant la tarda d'aquest divendres, ja ha començat a rebre les renúncies formals dels consellers Jaume Giró, Victòria Alsina, Gemma Geis, Josep Maria Argimon, Lourdes Ciuró i Victòria Alsina, segons han anunciat fonts governamentals i també Turull. Giró, Alsina, Ciuró i Cervera havien fet campanya activa per continuar a l'executiu, mentre que Geis havia optat pel trencament. En el cas d'Argimon, el seu perfil ha estat discret al llarg dels últims dies. El seu nom és un dels favorits per acompanyar Xavier Trias en cas que faci el pas com a candidat a l'alcaldia de Barcelona. De moment, Trias s'ha posat en contacte amb la cúpula per oferir la seva "col·laboració" de cara al moment que viu el partit.

ERC té previstos "tots els escenaris"
En els últims dies les veus d'ERC havien transitat en dos sentits: la voluntat que el Govern pugui continuar així com està -pronunciada principalment per Aragonès i els consellers d'ERC- i alhora l'advertència que, en cas de trencament, el partit està preparat per "tots els escenaris". En la reunió del consell executiu del dimarts, Aragonès va traslladar a tots els consellers que vol que l'actual coalició continuï fins al final de la legislatura. Ara bé, si això no és possible, diverses veus com la de Marta Vilalta i Marta Rovira ja es van encarregar de deixar clar que el partit ja ha previst qualsevol situació.

Aquest matí en una entrevista, la secretària general d'ERC, des de Ginebra, ha assegurat que independentment del resultat el partit intentarà "reconstruir confiances" amb Junts, i ha advertit, abans de saber el trencament, que si aquest es produïa "no serà un fracàs de res". Rovira també ha considerat que des de l'inici de la legislatura "hi ha hagut moltes veus crítiques" i per això la necessitat que Junts, d'una vegada, prengui una decisió: "Em sembla que han de tancar el tema i tancar files amb el resultat", ha afegit. 

També s'ha pronunciat abans de la consulta la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que en declaracions als mitjans en una visita institucional, ha confiat que de la consulta en surti un "govern cohesionat" i que treballi de forma "lleial". També ha desitjat que la consulta tanqui "la crisi" dins Junts i que l'executiu pugui centrar-se a treballar per fer front a les necessitats de la ciutadania. Ha assegurat que Aragonès treballa amb "tots els escenaris" i que si han d'haver-hi canvis en l'executiu, s'hauran de fer el més ràpid possible. Una tasca amb la qual s'haurà de posar Aragonès i ERC des d'ara mateix.