Les funcionàries de la Generalitat tindran permisos per dolor menstrual i per dol perinatal

El Govern pacta els detalls de la normativa que regula la flexibilització horària per a regles doloroses i presenta una mesura "pionera al món" que trenca amb el silenci de la mort gestacional

El Govern presenta els permisos per dolor menstrual i dol perinatal
El Govern presenta els permisos per dolor menstrual i dol perinatal | Freepick
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:38h
Només qui pateix regles doloroses sap com d'incapacitat s'està els dies de la menstruació. Sovint, el dolor dificulta que puguin executar bé la seva feina i és un topall a poder desenvolupar amb normalitat una jornada laboral. Fins fa ben poc, aquest malestar era un tabú. Ara, però, s'ha començat a trencar i ja hi ha algunes administracions públiques que han fet el pas per instaurar un permís específic que permeti a les dones que ho pateixen quedar exemptes de treballar de manera legal.

També la Generalitat ha iniciat el camí. La Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, conformada per sindicats i els departaments de Presidència i d'Igualtat i Feminismes, s'ha reunit aquest dijous per pactar els detalls de la normativa que regularà aquests permisos al funcionariat català. El punt més destacable és que el nou permís serà de fins a vuit hores mensuals, el que equival a 12 jornades laborals completes al mes, i seran recuperables. Les dones que sol·licitin el permís -que es farà mitjançant una declaració responsable de forma telemàtica- per no haver de patir els dolors de regla o els vinculats al climateri -els mesos previs a la menopausa amb símptomes- al lloc de feina podran recuperar les hores en fraccions de mínim 30 minuts durant els quatre mesos posteriors a la petició.

"Cal trencar estigmes també en l'àmbit laboral", ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la presentació. Amb aquesta mesura, el Govern vol permetre la conciliació del dret al treball amb la igualtat d'oportunitats: "Si els nostres cossos no estan cada dia igual, per què assumim que cal treballar cada dia igual?". Aquest permís fa referència als dolors o malestars importants, que afecten el dia a dia de les treballadores, però que són "puntuals". "No parlem de situacions totalment incapacitants", ha remarcat Verge, en referència a les baixes mèdiques que es poden derivar dels dolors menstruals o de climateri.

La Generalitat, però, no és l'única institució que ha posat el fil a l'agulla en aquesta qüestió. La nova llei de l'avortamentaprovada pel Consell de Ministres a finals d'agost també incorpora la baixa laboral per regla dolorosa: es tracta d'un permís específic de fins a cinc dies per a les dones que pateixin menstruacions molt doloroses i incapacitants. Està pensat per als quadres mèdics en què la regla és extrema, amb vòmits, sagnat abundant o marejos, tal com passa a les persones diagnosticades d'endometriosi o d'ovaris poliquístics. La normativa, un cop la llei hagi superat el tràmit parlamentari, permetrà que es pugui cobrar la baixa des del primer dia, i no a partir del quart, tal com passa actualment en tractar-se d'una baixa per malaltia comuna. 

L'Ajuntament de Girona va ser pionera en promoure un permís menstrualel maig del 2021, avançant-se a la mesura estatal. El ple del consistori va aprovar-lo quasi per unanimitat permetent que les "dones, homes trans i persones no binàries" que tinguin dolors durant la menstruació puguin agafar-se vuit hores al mes. Podran ser seguides o no, i es recuperaran al llarg del següent trimestre. La ciutat gironina es va unir a Ripoll i a les Borges Blanques, que també van aprovar aquest permís el maig del 2021. 

En la reunió de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics també s'ha acordat un 
permís de tres dies retribuït a totes les persones gestants que pateixin una mort perinatal. "S'aplica un cop es dona l'alta mèdica per la pèrdua i és una mesura pionera al món", ha destacat Verge. Ara per ara, només Nova Zelanda compta amb mesures similars per un dol perinatal, tot i que estan limitades als progenitors. "Nosaltres ho millorem i equiparem el dol al permís que tenen les famílies quan es mor un familiar de primer grau", ha clamat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha anunciat que el permís podrà ser aplicable o al progenitor o a un acompanyant de primer o segon grau escollit per la víctima.

En aquest cas, el permís per dol gestacional el rebrà qualsevol treballador públic de Catalunya que hagi perdut el seu fill entre la setmana 6 d'embaràs i el dia 179 de gestació, previ a quan ja es pot demanar el permís de maternitat de la Seguretat Social. Estarà disponible tant per als avortaments naturals com per als voluntaris i, tal com ha indicat Verge, "permet trencar el silenci per un dol que està invisibilitzat". El següent pas de l'executiu és ara que les mesures puguin ser extensives al conjunt del país i no només als funcionaris públics.