Cinc motius per observar el cel i les estrelles al Montsec

El Parc Astronòmic del Montsec, considerat el millor cel de Catalunya, organitza el Festival d'Astronomia del 28 d'octubre a l'1 de novembre

El Montsec és el millor cel de Catalunya
El Montsec és el millor cel de Catalunya | Daniel Rodríguez / FGC
19 d'octubre del 2022
Actualitzat el 27 d'octubre a les 11:38h
L'observació d'estrelles i planetes ha captivat l'ésser humà des de sempre. A Catalunya, com no podia ser d'altra manera, hi ha una important afició per l'astronomia que ha cristal·litzat amb la creació d'entitats, institucions de recerca i observatoris en diversos punts del país. Entre tots, destaca el Parc Astronòmic del Montsec ubicat en un paratge considerat com el millor de cel de Catalunya.

Però, per què? A continuació, cinc grans raons per observar el cel i les estrelles des del Montsec: les condicions orogràfiques i climàtiques, les instal·lacions, les activitats, el reconeixement de la Unesco així com la tasca de recerca i divulgació de l'Astronòmic.

 

1. Unes condicions excel·lents


El Parc Astronòmic del Montsec està al municipi d'Àger. Situat a uns 800 metres d'altitud, en el cor de la serra del Montsec d'Ares, al límit de la Noguera i el Pallars Jussà. Allunyat de les àrees metropolitanes del país, fet que li assegura una reduïda contaminació lumínica.

Climàticament, destaca per una pluviometria baixa, una humitat elevada i, l'element més important, un màxim de nits serenes. Amb un 60-70% de nits de cel serè –excepcional a Catalunya-, l'Astronòmic es pot equiparar als grans observatoris del món. A més, els 16 municipis que l'envolten gaudeixen de la màxima protecció per la llei catalana del medi nocturn i s'han realitzat accions específiques per reduir, encara més, la seva reduïda contaminació lumínica.

 

2. Unes instal·lacions de primera divisió


La unió d'esforços entre centres de recerca i institucions va fer possible la creació del Parc Astronòmic del Montsec, dedicat a la divulgació, així com el veí Observatori del Montsec, situat a 1.570 metres d'altitud al municipi pallarès de Sant Esteve de la Sarga, centrat en la recerca científica.

L'Astronòmic apropa la ciència a la ciutadania per donar a conèixer l'espectacularitat d’un cel nocturn d’insòlites característiques que permet descobrir els secrets de l’univers. De fet, es considera l'equipament d'astronomia més important del país amb un parc de telescopis, format per tres edificis amb cúpules d'observació, així com el denominat Ull del Montsec, instal·lació única a l'Estat, que consisteix en un planetari digital 3D multimèdia i, al mateix temps, una plataforma per a l'observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal s'obren completament deixant al visitant sota l'espectacular cel del Montsec.
 

L'Ull del Montsec és una instal·lació única a l'Estat. Foto: Ramon Vilalta / FGC

 


3. Activitats per a tots els públics


El Parc Astronòmic s'ha convertit en un dels principals atractius turístics de la zona, amb uns 30.000 visitants anuals. En aquest sentit, destaquen les visites tant per al públic familiar com general. N'hi ha de nocturnes i també diürnes, ja que l'observació del sol i les seves taques i flamarades pot ser tan fascinant (o més) que la de planetes i constel·lacions. Inclouen una sessió a l'Ull del Montsec, l'observació del cel al parc dels telescopis així com una visita guiada a les exposicions.

Tanmateix, més enllà de les visites convencionals, també destaquen activitats com el cicle Música sota les Estrelles. El plat fort, a més, es viurà del 28 d'octubre a l'1 de novembre amb una nova edició del Festival d'Astronomia, esdeveniment que combina cosmos, ciència i cultura.

 

4. Starlight: l'aval de la Unesco


La serra del Montsec no només és una referència astronòmica en l'àmbit català sinó mundial. En aquest sentit, el 2013 es va convertir en el segon paratge del planeta en rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight, que compta amb l'aval de la Unesco.

A més, en els darrers anys ha rebut dos nous guardons internacionals. El 2019 van ser reconeguts en la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional i, el 2020, amb el Premi Internacional Starlight 2020 en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Uns reconeixements internacionals, en definitiva, per la important tasca de l'equipament en la defensa i la difusió de la llum de les estrelles i de l’astronomia. 
 

El Parc Astronòmic del Montsec proposa activitats per a famílies i públic general. Foto: Eva Guillamet / FGC

 


5. Recerca i divulgació


El Parc Astronòmic del Montsec compta amb un ampli reconeixement internacional gràcies a la recerca que es desenvolupa al centre. Per això, una temporada més, focalitza la seva activitat en la protecció del cel contra la contaminació lumínica. 

Com a resultat, la divulgació científica aprofita l’anomenat “cel fosc”, recurs natural excepcional i poc conegut, com a centre del turisme de la zona, fet que es tradueix en una dinamització socioeconòmica notable en un paratge encara per descobrir pel gran públic del país i internacional.


Festival d’Astronomia: un nou bon motiu per pujar al Montsec
No hi ha encara prou bons motius per pujar al Montsec? Una nova “excusa” és la celebració del Festival d'Astronomia, del 28 d’octubre a l’1 de novembre. La vuitena edició de l'esdeveniment, organitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de la Noguera, l’Ajuntament d’Àger i el Geoparc Orígens, té com a objectiu fer arribar la ciència a tots els públics i promocionar el Montsec com a destinació d’astroturisme.

Durant cinc jornades, els assistents podran gaudir de diferents propostes centrades en l’oci, la cultura i la ciència. L’Astronòmic comptarà amb visites diürnes i nocturnes amb activitats especials com concerts, sessions d’observació o narració de contes.

Entre les propostes d’enguany, en destaca el concert del cicle Música sota les Estrelles amb Mazoni –“Part d’un tot, Mazoni”- al planetari l’Ull del Montsec, la visita “Experiments de ciència” amb Clowntifics, o la passejada geològica a Àger, per descobrir la geologia de la zona i el seu vincle amb els astres.

El cicle Música sota les estrelles, a banda del concert de Mazoni, acabarà el desembre amb el jazz de Ramon Quadrada i la banda Quadraphonics. Anteriorment, ja es va poder gaudir en un entorn incomparable de les propostes del folk de Falsterbo, l'indie-folk de Hoven així com l'espectacle Després de la pluja, a càrrec de la poetessa Aina Torres i el cantautor Jordi Montañez.

 Compra les teves entrades a parcastronomic.cat