El TSJC es nega a suspendre el judici a la mesa: «A la vida s'ha de ser valent»

El tribunal desestima les peticions de la Fiscalia, les defenses i Vox, que demanaven ajornar la vista fins a aclarir quins magistrats jutjaran la causa

Roger Torrent i Adriana Delgado, acusats per desobediència, just abans d'entrar al TSJC
Roger Torrent i Adriana Delgado, acusats per desobediència, just abans d'entrar al TSJC | Adrià Costa
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a la 13:19h
El judici contra la mesa del Parlament es manté. "A la vida s'ha de ser valent", ha dit el president del tribunal, Carlos Mir, que no ha fet cas de les peticions de totes les parts, que demanaven ajornar la vista oral fins a aclarir la composició del tribunal. El magistrat ha insistit que els magistrats que formen el tribunal estan clars, perquè ara com ara no s'ha admès a tràmit la petició de la Fiscalia d'apartar Francisco Segura i tornar-hi a situar Carlos Ramos. "No podem allargar-ho més, tenim l'obligació de fer el judici", ha insistit el president del tribunal. Malgrat que és possible que s'hagi de repetir la vista, el tribunal ha receptat "valentia" i "assumir riscos" per tirar endavant el judici. Totes les parts han protestat per aquesta decisió.

Per què s'ha arribat a aquesta situació? La composició del tribunal és la gran incògnita del judici. Durant el procediment s'han apartat dos jutges per manca d'imparcialitat: el president, Jesús María Barrientos, i el magistrat Carlos RamosTot plegat, va obligar el TSJC a fer mans i mànigues per constituir el tribunal, que finalment el formen els magistrats Carlos Mir, Marta Pesqueira i Francisco Segura. En els darrers dies, la Fiscalia ha fet un moviment sorprenent: ha posat en dubte aquesta composició i ha presentat un incident de nul·litat contra la decisió d'apartar Ramos i col·locar Segura. Si s'accepta la petició del ministeri fiscal, s'hauria de canviar el tribunal i, com que s'haurà fet el judici, la vista oral quedaria en entredit i s'hauria de repetir. 

Com Fiscalia i Vox, les defenses també han demanat la suspensió, excepte Josep Costa, que ha demanat la nul·litat de tota la causa. L'advocat Andreu Van den Eynde ha demanat la suspensió perquè és "impossible" celebrar una vista en aquestes condicions. "Les defenses tenim dret a no situar-nos en desavantatge: davant la revocació del tribunal, nosaltres hauríem plantejat l'estratègia defensiva i s'hauria de repetir el judici. S'ha de protegir la feina defensiva", ha argumentat l'advocat de Torrent.

Van den Eynde ha argumentat també la inviolabilitat parlamentària, que protegeix els diputats per parlar de tot en seu parlamentària, i els protegeix durant el seu mandat i també després. "Torrent és titular de la inviolabilitat parlamentària, com pot ser que se'l jutgi?", ha dit l'advocat, que també ha defensat la separació de poders. "Si la inviolabilitat no protegeix d'aquest judici, per què serveix la inviolabilitat?", s'ha preguntat. Van den Eynde ha pronosticat que Estrasburg "no tolerarà" que una mesa del Parlament pugui cometre un delicte per "admetre a tràmit una resolució política". 

Delgado i Campdepadrós ja no són aforats
L'advocada Olga Arderiu, que defensa Adriana Delgado, s'ha adherit a les peticions de Van den Eynde. "S'ha de suspendre el judici perquè pot causar un greu perjudici si s'ha de tornar a celebrar", ha afirmat. L'advocada també ha alertat que no es va prendre declaració a Delgado durant la instrucció per una de les meses impugnades, i per això ha demanat que no se la jutgi per aquesta reunió. Arderiu ha dit que els requeriments del TC per limitar el debat parlamentari suposa una ingerència a la inviolabilitat parlamentària i qüestiona la separació de poders. També ha dit que el TSJC no és competent per jutjar Delgado, que no és aforada. 

L'advocat Jordi Pina, que representa Eusebi Campdepadrós, també ha demanat que s'ajorni la vista pel risc de revelar l'estratègia defensiva i que, més endavant, s'hagi de repetir el judici. "Donaríem avantatge a les acusacions", ha afirmat. Com Arderiu, ha denunciat que el TSJC no és competent per jutjar Campdepadrós, que com alt càrrec del Departament de Justícia no és aforat des de l'any passat. "Els tribunals sempre han estat restrictius amb les qüestions de competència i en la defensa del dret al jutge predeterminat", ha recordat Pina. 

Costa demana la nul·litat de tota la causa
L'advocat i acusat Josep Costa s'ha oposat a la suspensió del judici i ha denunciat "mala fe processal" de la Fiscalia. "Aquesta part s'ha sentit insultada pel ministeri fiscal durant el procediment", ha afirmat, i ha dit que el judici és un "simulacre". "Vull que es resolgui la nul·litat d'actuacions", ha demanat el tribunal. Costa ha dit que el tribunal no és imparcial per jutjar la causa i ha dit que aquest procediment està "al marge del dret". L'exvicepresident del Parlament ha repassat algunes de les peticions de nul·litat que ha presentat i que encara no s'han resolt. "Barrientos, que ha estat recusat, ha designat els seus substituts en aquesta sala. Tothom diu que no és competència seva, és grotesc", ha denunciat, i ha assegurat que la inhabilitació li és "indiferent".

Concentració a les portes del TSJC
La vista està previst que s'allargui tres dies. El dia fort serà divendres, amb l'interrogatori als quatre acusats, que negaran la desobediència i defensaran el dret del Parlament a parlar de tot. Aquest dimecres es plantejaran les qüestions prèvies i dijous serà el torn dels testimonis, que en molts casos coincideixen amb els del judici a la mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell. En aquell cas, la sentència va ser condemnatòria per la tramitació de les lleis de desconnexió durant la tardor de 2017. Ara, Torrent, Costa i Campdepadrós s'enfronten a un any i vuit mesos d'inhabilitació, i Delgado a un any i quatre mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

Desenes d'independentistes, la immensa majoria de partits i entitats, s'han concentrat davant del TSJC per donar suport als acusats. Bona part dels membres del Govern -que podria viure les últimes hores de coalició entre ERC i Junts-, diputats i dirigents de l'ANC i Òmnium han acompanyat els membres de la mesa fins a les portes del tribunal En una atenció als mitjans, Torrent ha dit que el judici és un despropòsit i una mostra més de la persecució contra l’independentisme. “És un conflicte polític que s’ha de resoldre des de la política”, ha afirmat, i ha insistit que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot. “Vam protegir el dret a la participació política, sempre hem de defensar els drets fonamentals”, ha dit.

L’exsecretaria de la mesa Adriana Delgado ha remarcat que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot. “Voler limitar el parlamentarisme és atacar la democràcia i la llibertat d’expressió”, ha dit, i ha denunciat que la causa general contra l’independentisme continua. “Hem de treballar per la desjudicialització”, ha afirmat. Campdepadros ha dit que el judici és un intent de silenciar Parlament i que atempta contra la separació de poders. “Pretén que els representants del poble no puguin debatre”, ha afirmat. La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha afirmat que la causa contra la mesa és un “advertiment” a tots els diputats. “El Parlament ha de poder parlar de tot. Aquesta causa és injusta perquè pretén coartar la democràcia”, ha reblat.

El conseller Torrent, a la corda fluixa
La Fiscalia demana una pena d'inhabilitació especial per a càrrec públic de més d'un any per un delicte de desobediència greu al TC per haver permès el debat i votació de dues resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació l'any 2019. En cas de condemna, el càrrec de Roger Torrent, actual conseller d'Empresa i Treball, quedaria contra les cordes. Tenint en compte el precedent de Quim Torra, el conseller, que no és diputat, podria continuar en el càrrec fins que el Tribunal Suprem confirmi la sentència. La defensa de Torrent defensarà aquest dimecres que el judici no es pot fer pels dubtes que encara hi ha sobre la composició del tribunal i insistirà en la qüestió de la inviolabilitat parlamentària, que permet als diputats parlar de tot.

No només el càrrec de Torrent està a la corda fluixa. Passa el mateix amb el d'Eusebi Campdepadrós, que és el secretari per a l'Administració de Justícia, número tres del Departament de Justícia que pilota Lourdes Ciuró. En el seu cas, podria haver d'abandonar el càrrec no pas per una sentència condemnatòria, sinó per la decisió que prengui Junts aquesta setmana sobre la seva continuïtat al Govern. També Adriana Delgado podria haver de deixar l'alcaldia de Sant Vicenç de Castellet, una decisió que podria arribar abans per les eleccions municipals que no pas per l'ordre judicial ferma. En el cas de Costa, també quedaria inhabilitat, però des que va deixar el Parlament no ostenta cap càrrec polític i, per tant, podria continuar exercint de lletrat a l'Ajuntament de Santa Coloma