Els pressupostos de Barcelona, en pausa per la crisi al Govern

El govern municipal diu que ERC ha congelat les negociacions però els republicans ho neguen

Ple de l'Ajuntament de Barcelona
Ple de l'Ajuntament de Barcelona | ACN
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:27h
Els pressupostos de Barcelona per al 2023 s'havien de presentar aquest dimecres a la totalitat de grups del consistori. La presentació, però, s'ha cancel·lat i quedarà pendent per als pròxims dies. Els comptes del govern de Colau tenen enguany menys garanties de trobar aliats per ser aprovats, ja que la proximitat amb les eleccions municipals del maig vinent posa els grups en alerta.

El govern municipal atribueix la cancel·lació de la proposta d'aquest dimecres perquè ERC els ha comunicat que congela les negociacions i que no s'asseuria a parlar-ne en la trobada programada per aquest dimarts. Els de Colau atribueixen la decisió a lainestabilitat política del Govern, pendent de la resposta dels militants de Junts a si el grup ha de seguir o no a l'executiu després de la crisi engegada dimarts passat durant el debat de política general. 

Tot i això, ERC ha replicat els comuns assenyalant que no hi ha cap negociació en curs i que, per tant, no es pot congelar. Des del partit d'Ernest Maragall consideren que és més procedent primer donar a conèixer els comptes a tots els grups municipals i, després, si cal, parlar-ne de manera individual amb grups concrets per negociar-ne l'aprovació. En aquest sentit, ERC considera inacceptable que el govern municipal parli en nom del seu grup municipal i insisteix que les negociacions encara no s'han encetat.

ERC ha aprovat els tres pressupostos municipals d'aquest mandat, tot i que els últims gairebé per aprovació. Els de Maragall van donar suport als comptes del 2022 a l'Ajuntament a canvi del suport dels comuns als pressupostos del Govern. Per als del 2023, i tot i que en any electoral és complicat aprovar comptes, les parts implicades a Barcelona van advertir que podrien tenir acord pressupostari si també es tancava a l'executiu català. 

Ara, la crisi entre ERC i Junts ha comportat una pausa en aquesta línia. De fet, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ja ha anunciat que el seu grup congela la negociació dels comptes autonòmics fins que no se solucioni la crisi de Govern.
Arxivat a