Gasolina per a Sánchez

El pacte PSOE-Podem anticipa el marc de les pròximes eleccions espanyoles: més despesa social, però també més recursos per a defensa; la negociació, amb ERC a primera fila, arrencarà en paral·lel a la probable trencadissa a la Generalitat

05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 6:37h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Malgrat els retrets dels últims dies, el PSOE i Unides Podem han acordat definitivament el contingut dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023. El tòpic diu que és la llei més important de l'any, i en aquesta ocasió es compleix: si el projecte tira endavant al Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez disposarà de la gasolina necessària per arribar al final de la legislatura amb la maquinària ben engreixada. La despesa social augmenta, les mesures anticrisi derivades de la inflació es mantindran -és icònic el cas de Rodalies, per bé que la gratuïtat no resol els problemes endèmics del funcionament deficient a Catalunya-, i Sánchez aconsegueix fortificar l'augment de recursos per a defensa en plena guerra a Ucraïna. El marc en què el líder del PSOE vol jugar és aquest: discurs social davant del PP, seriositat davant de la comunitat internacional.

Els comptes del govern espanyol arrenquen ara la tramitació parlamentària, en la qual tornaran a jugar un paper clau els socis de la investidura. En aquest sentit, les mirades recauran de nou en ERC en un moment especialment complex, marcat per la probable trencadissa amb Junts. Els republicans han fet costat als dos últims pressupostos de Sánchez, i en aquesta ocasió pressionaran per contrapartides com ara la reforma de la sedició, proper episodi de la taula de diàleg. Junts, en les negociacions dels últims dies -tancades sense èxit i amb retrets mutus-, havia demanat de nou coordinació per pactar el vot en un projecte tan rellevant com els pressupostos, però el més probable és que tornin a votar separats. Sobretot si la ruptura es concreta a Palau.

La campanya a Junts és ben viva, amb el conseller Jaume Giródefensant "estabilitat" des del faristol al Parlament -és la cara visible dels partidaris del remain- i la consellera Victòria Alsina apostant obertament per continuar a l'executiu en una trobada amb alcaldes a Girona. Els afins a Laura Borràs, en canvi, expliciten el vot contrari, com ja es podia deduir de mesos de missatges a les xarxes en aquest sentit. En funció del resultat, ERC es pot quedar sola al Govern i veure's obligada a buscar suports en el PSC i els comuns. Dependre dels socialistes al Parlament suposaria una pèrdua de capacitat negociadora a Madrid, amb tot el que això implica a les portes de les municipals. Pressupostos de Sánchez -gasolina per al PSOE per tancar la legislatura- i ruptura a Catalunya: vasos comunicants d'una crisi en què l'independentisme només hi perd.
 

Avui no et perdis

»La Moncloa aprova uns pressupostos expansius enfront del «darwinisme social» de la dreta; per Pep Martí.

» La llei d'habitatge, la gran damnificada del pacte de pressupostos entre PSOE i Unides Podem; per David Cobo.

»El govern espanyol manté la gratuïtat de Rodalies durant tot el 2023; per Lluís Girona.

»Què faran el PSC i els comuns si ERC governa sola? Totes les alternatives possibles; per Carme Rocamora.

» Fil directe: «Junts: l'empat és un mal resultat»; per Joan Serra Carné.

» Opinió: «Benzina, mistos i matisos»; per Joan Foguet.

» Els pressupostos de Barcelona, en pausa per la crisi al Govern; per Irene Montagut.

» Opinió: «Atrapats en el temps»; per Marta Rovira Martínez.

»L'antiga mesa del Parlament afronta el judici amb les incògnites sobre Costa i el tribunal; per Bernat Surroca.

»L'energètica pública del Govern comença a caminar; per Bernat Surroca.

»Barcelona suavitza la ZBE i retira l'ofec del cotxe a les famílies més vulnerables; per Irene Montagut.

»Passar a la xarxa pública o desaparèixer: l'escola de Sant Felip Neri exigeix un acord urgent; per Irene Montagut.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l