Què és el «Kill Chain», el sistema pensat per arrasar Corea del Nord en qüestió de minuts

Es tracta d'un triple pla pensat per Corea del Sud que contempla, entre altres, la mort dels principals dirigents nord-coreans, inclós Kim Jong-un

Kim Jong-un, en una imatge d'arxiu.
Kim Jong-un, en una imatge d'arxiu. | EP
NacióDigital
04 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:09h
El darrer llançament balístic per part de Corea del Nord s'ha produït en un moment clau per a la geopolítica mundial. Ha estat aquest dimarts, a les 7:22 hora local, ha sobrevolat Japó fins a aterrar a l'oceà Pacífic i ha obligat la població de les prefectures de Hokkaido i Aomori, al nord del país, a cercar refugi "dins d'edificis o sota terra". El primer ministre nipó, Fumio Kishida, ho ha descrit com un "acte de barbàrie", però el dictador nord-coreà ha preferit parlar d'"autodefensa". I és que arran de la guerra d'Ucraïna i la creixent aliança entre Corea del Sud i els Estats Units, Kim ha accelerat la consolidació del seu programa balístic per fer front al que ha descrit com la "doble moral" d'Occident.

El dictador nord-coreà vol estar "preparat" per mobilitzar-se "en tota la seva capacitat en cas d'atac extern" i per això fa "proves". En els últims 10 dies, per exemple, ha llençat vuit míssils. Unes accions que pretenen ensenyar múscul i que han encès totes les alarmes de la comunitat internacional. Qui està especialment atent són els Estats Units. Fa només quatre dies la vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, va visitar Corea del Sud per reafirmar l'aliança entre ambdós països. Mentrestant, Kim Jong-un va aprofitar per acusar el país nord-americà de "demonitzar Corea del Nord" i insistir que les mesures preses per Washington -com ara les sancions- són "il·legals i hostils". Amb aquest escenari, Kim considera que el seu país és víctima d'accions "perilloses" que el col·loquen en un lloc compromès, a un pas del conflicte bèl·lic. És per això que ja hi ha un pla traçat per "arrasar" Corea del Nord en qüestió de minuts si fos necessari.

Ha estat batejat com a Kill Chain i contempla tres accions concretes. La primera, el desplegament d'un sistema de defensa aèria per acabar amb els míssils balístics de Kim. La segona, l'execució d'un protocol a gran escala per atacar la capital i la tercera, la realització d'una sèrie d'atacs decisius que suposarien la mort dels principals dirigents del país, inclòs el dictador. La idea de tot plegat radica, principalment, a evitar el llançament de projectils des del costat nord-coreà. El pla l'ha dibuixat el president sud-coreà, Yoon Suk Yeol, que darrerament ha incrementat els recursos que destina el país a preparar-se davant un possible atac del país veí. 

Yoon Suk Yeol ha estat qualificat per Kim com un "maníac de la confrontació que ha anat molt més enllà que qualsevol altre líder sud-coreà anterior". Acusat de ser un "gàngster", Yoon està decidit a tirar endavant una estratègia que per a molts experts afavorirà el conflicte i provocarà la intensificació de la carrera armamentística a la regió.

I tot i que Corea del Sud té previst, fins i tot, crear un grup d'estratègia per supervisar el pla Kill Chain, el seu president  encara manté sobre la taula una oferta de diàleg per a Kim Jong-un. Una proposta, però, que el dictador ha tirat per terra avisant que està preparat per posar a prova el seu arsenal nuclear.  "Les nostres capacitats nuclears estan preparades per ser mobilitzades amb tot el seu poder d'acord amb l'objectiu pel qual van ser creades", ha subratllat recentment. Pyongyang va aprovar a principis de setembre una llei en la qual es va declarar com un "Estat nuclear". I, ara, la Intel·ligència sud-coreana creu que Corea del Nord té previst realitzar un assaig nuclear entre el 16 d'octubre i el 7 de novembre a Punggye Ri, on té un túnel i instal·lacions preparades per realitzar aquesta mena de test. En aquest sentit, és important recordar que entre 2006 i 2017 Pyongyang ja va dur a terme fins a sis proves nuclears.

El president de Corea del Sud, però, ha promès que, tot i que estudia endurir les sancions imposades contra el país veí, s'esforçarà per aconseguir la desnuclearització del territori a través d'un pla de recompenses econòmiques que ja ha estat presentat. La germana de Kim Jong-un, però, Kim Jo Jong, l'ha rebutjat de forma rotunda. Més concretament, l'ha definit com "el súmmum de la bogeria". 

Després del darrer llançament de Kim, les autoritats sud-coreanes ja han avisat que tenen intenció de "respondre amb contundència" al que qualifiquen de "provocacions". De fet, aquest mateix dimarts, Corea del Sud i els Estats Units ja han fet maniobres de bombardeig de precisió als voltants de la península de Corea. Malgrat tot, no són poques les veus que assenyalen que la detonació d'una arma nuclear faria bufar nous vents i provocaria fins i tot una resposta contundent per part de Washington, que es considera que en aquest escenari no es mantindria al marge, si bé tot apunta al fet que Pyongyang busca de moment mantenir la seva rellevància global -malgrat les seves febleses-gràcies a la protecció d'actors com Rússia i la Xina.