Elon Musk i el Kremlin, l'estranya parella: Rússia aplaudeix la proposta del magnat per acabar la guerra

Zelenski i el polèmic empresari s'enganxen a Twitter per la solució que el nord-americà planteja per a la guerra a Ucraïna

Elon Musk, en una imatge d'arxiu
Elon Musk, en una imatge d'arxiu | Europa Press
NacióDigital
04 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:03h
El fundador i conseller delegat de Tesla, Elon Musk, ha provocat una agra polèmica a Twitter amb la proposta d'un pla de pau per a Ucraïna amb concessions a Rússia i una enquesta als seus seguidors per la seva opinió. El pla de Musk inclou repetir la votació a les regions annexionades per Rússia sota la supervisió de l'ONU. "Rússia se'n va si és la voluntat de la gent", ha apuntat.

A més, preveu que Crimea "sigui part formal de Rússia com ho va ser des de 1783 fins a l'error de Khrusxov" i garanties per al subministrament d'aigua a Crimea. Ucraïna, a més, "es mantindrà neutral". "Al final aquest serà molt probablement el resultat. La qüestió és quanta gent morirà fins a arribar-hi", apunta.

L'empresari adverteix, a més, que Rússia decretarà la mobilització general si Crimea està en perill. "La mort a banda i banda serà devastadora. Rússia té tres vegades més població que Ucraïna, així que la victòria d'Ucraïna en cas de guerra total és improbable. Si t'importa la gent d'Ucraïna, busca la pau", argumenta.

Després de la polèmica generada per la primera enquesta, amb 2,6 milions de vots, Musk va plantejar una pregunta més senzilla: "Que la voluntat de la gent que viu al Donbass i a Crimea decideixi si formen part de Rússia o Ucraïna". Aquesta enquesta ha assolit més de 2,2 milions de participants.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va respondre immediatament a Twitter amb una enquesta en què pregunta als seus seguidors si prefereixen un Elon Musk que recolza Ucraïna o Rússia. L'assessor principal de Zelenski, Mikhail Podoliak, ha assenyalat que hi ha "un pla de pau millor" que inclou l'alliberament de tot el territori ucraïnès, inclosa Crimea.

Qui ha encaixat millor la proposta és el Kremlin, en el que és una connexió sorprenent. El portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, ha dit que "és molt positiu que algú com ell estigui buscant una sortida pacífica a aquesta situació". Segons Peskov, "en comparació amb molts diplomàtics professionals, Musk continua buscant fórmules per aconseguir la pau". Amb tot, ha recordat que "aconseguir la pau sense complir les condicions de Rússia és absolutament impossible".