Borràs defensa oficialment trencar el Govern: «No li queda legitimitat democràtica»

La presidenta de la formació defensa un "projecte lliure" a través de Twitter poc després que la sindicatura electoral de la consulta a Junts instés els càrrecs a mantenir la "neutralitat"

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu.
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu. | ACN
05 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 14:49h
Laura Borràs, presidenta de Junts, ha fet una sèrie d'àudios a través de Twitter per defensar obertament el vot favorable a sortir del Govern perquè ja no li queda "legitimitat democràtica" un cop Pere Aragonès, com a president de la Generalitat, ha perdut els suports del seu partit -per no complir l'acord de legislatura- i de la CUP. El pronunciament arriba poc després que la sindicatura electoral de la consulta hagi demanat als càrrecs de la formació que mantinguessin la neutralitat.

Aquest posicionament arriba dos dies després que l'executiva definís la pregunta de la consulta, no exempta de debat intern. La cita de la direcció no va ser tan llarga com la de dijous passat, però va servir per constatar les divergències de criteri sobre el plantejament de sortir -o no- del gabinet que lidera Pere Aragonès. Un cop plantejada la pregunta -"Vols que Junts continuï formant part del Govern"-, els dirigents van començar a posicionar-se públicament, tot i que en privat fa setmanes que es van fixant les posicions. Borràs porta mesos criticant obertament la tasca de l'executiu i, en una entrevista a TV3 aquest dimarts, va considerar que es tractava d'un Govern "fraudulent". Una frase pronunciada mentre els consellers s'asseien a les seves cadires per la reunió setmanal del gabinet, fet que va generar malestar entre ells

Qui està ancorat en el bloc favorable a sortir del Govern? Fonamentalment, de la direcció actual són la presidenta Borràs i els seus afins. S'hi troben, per exemple, dos vicepresidents del partit, com ara Francesc de Dalmases -de qui encara no s'ha resolt l'expedient intern per la intimidació a una periodista del FAQS corroborada per l'informe elaborat per TV3- i Aurora Madaula. També hi ha Jaume Alonso-Cuevillas, diputat, a banda de membres de la direcció com Aleix Sarri. En el cas de Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats, s'ha acabat arrenglerant en el bloc per sortir de l'executiu -el seu nom sona amb força per ocupar la candidatura a l'alcaldia de Girona-, tot i que en un principi havia defensat una posició diferent.

En el grup de dirigents partidaris de trencar també hi ha Carles Puigdemont i el seu entorn. Jami Matamala, mà dreta del líder a l'exili, ja s'ha pronunciat a través de Twitter. Toni Comín, eurodiputat i també a Brussel·les, ja va reclamar dijous passat la sortida de l'executiu. A aquestes veus s'hi sumen altres membres de Junts amb ascendència, com ara Albert Batet -president del grup parlamentari i encarregat de verbalitzar al ple l'exigència d'una qüestió de confiança que va desencadenar la destitució de Puigneró com a vicepresident- i Josep Rius, portaveu de Junts, autor d'un l'article a El Punt Avui que ha estat compartit públicament per Puigdemont.

A l'altra banda hi ha els partidaris de continuar a l'executiu, liderats pel conseller d'Economia, Jaume Giró, i per la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina. També s'hi han arrenglerat dues membres del Govern com Lourdes Ciuró- Justícia- i Violant Cervera -Drets Socials-, properes a Turull. Jordi Sànchez, exsecretari general, ja ha fet públic que es posicionarà a favor de continuar a l'executiu. Va ser ell qui va dissenyar el pacte de legislatura signat amb Aragonès. En el bloc del sí també hi ha expresos com Josep Rull -president del consell nacional- i Joaquim Forn, i veus carismàtiques com la de Xavier Trias, que ha deixat en suspens la seva candidatura a Barcelona perquè està "estupefacte" per la crisi oberta al Govern. Damià Calvet, exconseller i proper a Rull, ara al Port de Barcelona, és partidari de mantenir-se al Govern.