medicaments

L'EMA alerta de diverses morts pel consum prolongat de medicaments que contenen ibuprofèn i codeïna

A Catalunya només hi ha tres medicaments amb aquesta combinació que es poden comprar a les farmàcies: el Neobrufen i l'Astefor, aquest en càpsules i en sobres

L'alerta de l'EMA afecta set medicaments, però només tres estan a la venda | Europa Press
per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 4 d'octubre de 2022 a les 11:08 |
Alerta de l'Agència Europea del Medicament (EMA) per la combinació prolongada de dos elements que es troben en diversos fàrmacs. L'entitat ha emès un avís sobre els riscos que comporta consumir medicaments que contenen ibuprofèn i codeïna durant mesos o fins i tot setmanes. Barrejar-los pot produir greus danys renals i gastrointestinals, arribant a provocar la mort en dosis per sobre de les recomanades i en un temps prolongat.

A Catalunya, hi ha fins a set medicaments amb aquesta combinació, encara que només es poden comprar tres i tots ells, de manera obligatòria, amb recepta. Tanmateix, el ministeri de Sanitat, ha negat que s'hagi registrat cap reacció adversa pel consum d'aquests fàrmacs a l'estat espanyol, a través de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)


Quins són els medicaments afectats? El Neobrufen amb Codeïna, l'Astefor en càpsules i l'Astefor en sobres. En el cas del Neobrufen, un dels medicaments més venuts a totes les farmàcies del país, existeix la versió sense codeïna que ha quedat descartada de l'alerta de l'EMA. L'organisme ha advertit que han enregistrat en els últims mesos diverses morts relacionades amb aquests fàrmacs. Tots dos medicaments contenen 400 mil·ligrams d'ibuprofèn i 30 mil·ligrams de codeïna. 

La codeïna amb ibuprofè és una combinació de dos medicaments, un opioide (codeïna) i un antiinflamatori (ibuprofè), que s'utilitzen per tractar el dolor. L'ús repetit de codeïna amb ibuprofè pot provocar dependència (addicció) i abús degut al component de codeïna. La majoria dels experts sanitaris i farmacològics avisen que el seu consum ha de ser en un temps molt concret i sense una llarga durada de temps, tant pels seus efectes addictius com nocius. 


El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les sigles en anglès) de l'EMA ha observat que també hi ha medicaments que contenen codeïna amb ibuprofèn que estan disponibles sense recepta mèdica a la Unió Europea. Atès que la majoria d'aquests casos es van notificar a països on aquests medicaments estan disponibles sense recepta mèdica, el PRAC considera que l'estatus de medicament amb recepta mèdica seria la mesura de minimització de riscos més eficaç per mitigar els danys associats a l'abús i la dependència d'aquests productes.

Altres notícies que et poden interessar


 
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació