Barcelona suspèn en inclusió laboral de persones amb discapacitat, segons un estudi

La capital catalana és una de les cinc ciutats que han avaluat la Fundació ONCE i IdenCity amb una metodologia pionera per mesurar el grau d'accessibilitat i inclusió

Una senyora amb cadira de rodes circulant pel passeig de Gràcia
Una senyora amb cadira de rodes circulant pel passeig de Gràcia | Adrià Costa
NacióDigital
02 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:52h
La ciutat de Barcelona presenta un grau d'accessibilitat i inclusió "acceptables", tot i que amb marge de millora, segons un estudi elaborat per ONCE i la consultora IdenCity que aplica una nova metodologia per mesurar aquests nivells a les ciutats. La capital catalana suspèn en una de les sis dimensions avaluades, la de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat.

L'Índex d'Accessibilitat i Inclusió ha estudiat les ciutats de Saragossa, Madrid, Barcelona, Àvila i Màlaga, que per la seva mida i característiques demogràfiques serveixen com a model per a la resta de municipis. Aquest nou mètode avaluael rendiment de les ciutats a través de 93 indicadors que s'estructuren en sis dimensions: la mobilitat, el treball, la recreació, el govern, els serveis de benestar bàsics i l'hostaleria i el comerç. La mitjana de puntuació d'aquestes cinc ciutats ha estat d'un 60,55%, oscil·lant entre el 54,67% d'Àvila i el 66,21% de Madrid. Barcelona se situa quarta en el rànquing, amb un 59,4%.

Cadascuna de les ciutats té els seus punts forts i els seus punts dèbils. Per exemple, en matèria de mobilitat és Màlaga qui s'enduu la millor puntuació (69,7%), però Barcelona encara té força marge de millora, amb un 53,9%, només per davant d'Àvila (40,8%). En aquesta dimensió s'analitzen els aparcaments, l'ús de vehicles privats, els desplaçaments i infraestructures de vianants, el transport públic...

Pel que fa a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i les seves condicions de treball, la capital catalana es torna a situar en quarta posició, amb un 44,9% de compliment dels criteris. Val a dir que en aquesta dimensió només Madrid i Àvila obtenen resultats per sobre del 50%, i que els resultats més baixos de tot l'Índex es troben en aquest àmbit, en concret en la categoria de qualitat de la feina, amb un 38,4%.

La dimensió de la recreació analitza el grau d'accessibilitat a activitats i espais relacionats amb l'oci i el temps lliure, amb uns resultats mitjans per sobre del 60% i que situen Barcelona en tercera posició, amb un 59,5%. En general, totes les ciutats avaluades continuen tenint per davant reptes per garantir la participació de les persones amb discapacitat en les activitats de temps lliure.
 

Imatge d'una ruta inclusiva teatralitzada Foto: Oriol Clavera / Diputació de Barcelona


Pel que fa al govern i la gestió pública, tot i que els resultats són poc satisfactoris en general per a totes les ciutats, Barcelona en surt ben parada amb un 58,6% de compliment dels objectius en les categories. Segons l'estudi, doncs, es pot concloure que "els governs locals encara tenen un gran marge de millora en la definició i aplicació de polítiques per a garantir els drets de les persones amb discapacitat".

Això sí, els serveis bàsics de benestar per a les persones amb discapacitat són els que obtenen millors resultats de tot l'Índex d'Accessibilitat i Inclusió. Els valors de compliment de totes les ciutats són força alts, entre el 65% i el 75%, i és aquí on Barcelona se situa en segona posició, amb un 72,7%, només per sota d'Àvila (74,1%). Tot i això, "les ciutats encara tenen camí per recórrer" en algunes categories com Habitatge, Educació i Seguretat i justícia.

Finalment, en la dimensió de l'hostaleria i el comerç Barcelona torna a situar-se quarta en el rànquing de ciutats avaluades, amb un 55,6% de compliment dels objectius en les diverses categories, com són l'accessibilitat als hotels, estacions d'autobús o de tren, als eixos comercials, als mercats municipals...

Sense dades actualitzades de persones amb discapacitat
Els autors de l'estudi, però, han lamentat que no hi hagi estudis actualitzats sobre dades essencials, com per exemple el nombre de persones amb discapacitat que resideixen als territoris o quin tipus de discapacitat tenen. Les bases de dades oficials, a més, ofereixen estadístiques per a la població general, però no desagregació per a població amb discapacitat.

Un altre aspecte que assenyalen la Fundació ONCE i IdenCity és que, durant el desenvolupament de l'estudi, han apreciat incompliments normatius que suposen, en algunes ocasions greus dificultats per al col·lectiu de persones amb discapacitat.

La Fundació ONCE ha anunciat que posarà a disposició de les administracions locals la possibilitat de replicar aquesta metodologia innovadora per poder promoure graus més elevats d'accessibilitat en les ciutats espanyoles i garantir el principi de "no deixar ningú enrere".