El president de Txetxènia demana a Putin fer servir armes nuclears a Ucraïna

Kadirov responsabilitza un coronel general rus de la presa de la ciutat de Liman per part de les forces ucraïneses

El president de Txetxènia, Ramzan Kadirov
El president de Txetxènia, Ramzan Kadirov | Europa Press
NacióDigital
02 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:03h
El president de la república russa de TxetxèniaRamzan Kadirov, ha demanat al president rus, Vladímir Putin, que faci servir armes nuclears de baixa potència a Ucraïna, com a resposta als retrocessos militars de les forces russes a l'est del país. "La meva opinió personal és que cal adoptar mesures més dràstiques", ha dit a través del seu canal de Telegram. Per al líder txetxè, "no cal prendre cadascuna de les decisions amb un ull posat a la comunitat occidental estatunidenca", ja que això "ja s'ha fet i ens ha anat en contra", ha opinat, prenent com a exemple la presa de les ciutats d'Izium i Liman. 

De fet, Kadirov ha responsabilitzat el coronel general Olexander Lapin d'haver perdut aquest dissabte la ciutat de Liman, a Donetsk, per part de les forces ucraïneses, ja que el coronel general hi va enviar soldats "sense les comunicacions, subministraments i munició necessàries". A més, li retreu que hagi traslladat el seu quarter general a Starobilsk, a 100 quilòmetres de la tropa. Però el president de Txetxènia encara va més enllà: "Si depengués de mi, degradaria a Lapin a soldat ras, li retiraria les medalles i l'enviaria al front amb una metralladora a la mà per netejar la seva vergonya amb sang". 

Ara bé, sembla que el Kremlin no es planteja mesures tan dràstiques malgrat l'amenaça nuclear de Putin de fa unes setmanes. En aquest sentit, el portaveu del govern rus, Dimitri Peskov, ha respost al líder txetxè aconsellant-li que "en temps difícils cal excloure les emocions". Així doncs, creu que Kadirov ha fet un pronunciament "emotiu" i que ara toca gestionar la guerra amb un "enfocament equilibrat". Peskov ha continuat assegurat que tothom pot expressar les seves opinions però que des del Kremlin prefereixen fer "valoracions mesurades i objectives" sobre l'escenari bèl·lic.