L'independentisme commemora l'aniversari de l'1-O amb crispació i xiulets als dirigents d'ERC

La manifestació convocada pel Consell de la República, que reuneix milers de persones, expressa desaprovació amb els republicans, el Govern i Òmnium; l'ANC es reivindica com a motor de la crisi al Govern

La manifestació d'aquest dissabte, a l'Arc de Triomf
La manifestació d'aquest dissabte, a l'Arc de Triomf | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Oriol March
01 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:55h
"Esperem que sigui un oasi enmig de tot el que està passant", assenyalava divendres a la tarda un dels responsables de la manifestació impulsada pel Consell de la República a l'Arc de Triomf per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O. No ha acabat de ser així, tenint en compte els xiulets que han protagonitzat l'arrencada de l'acte. La concentració, que compta amb el suport unitari de les entitats -Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural- i dels partits -ERC, Junts i la CUP, que hi han enviat bona part dels seus dirigents-, se celebra en un marc complex, impregnat de la trencadissa al Govern i enmig d'una negociació exprés entre els dos socis de l'executiu per mirar de tancar la crisi oberta per la qüestió de confiança durant el debat de política general. Els dirigents d'ERC, per ara, s'han emportat la pitjor part, com ha passat amb la presidenta del Parlament durant la tardor del 2017, Carme Forcadell. Però també ha rebut rebuig part del discurs de Xavier Antich, president d'Òmnium, entre crits de "dimissió" dirigits a Pere Aragonès i el Govern.

Ja en l'arrencada de l'acte, presentat per l'actor Sergi Mateu i la periodista Núria Cadenes -que ha reunit unes 11.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 60.000, segons el Consell de la República- s'ha constatat que un sector dels assistents també ha vingut per protestar contra els dirigents que van protagonitzar la tardor del 2017, especialment els d'ERC. Marta Rovira, secretària general dels republicans, ha rebut xiulets quan se l'ha esmentat per primera vegada, i després s'han desfermat quan parlava Forcadell. En algun moment han tingut més pes els crits de "fora" i de "Puigdemont, president" que la intervenció de la dirigent d'ERC, que ha posat de manifest que encara existeix la repressió de l'Estat contra protagonistes de la fase àlgida del procés. 

Forcadell ha estat esbroncada per una part dels manifestants quan ha demanat abandonar la disputa partidista. "Necessitem una estratègia comuna. Deixem-nos de barallar", ha afirmat l'expresidenta del Parlament entre la desaprovació de militants independentistes convocats pel Consell per la República. "Ja veig que molts esteu enfadats, decebuts i desil·lusionats. I ho comprenc. I ho comparteixo. Perquè jo també m'hi sento", ha respost ràpidament Forcadell, que en el seu discurs, de durada breu, ha reivindicat els plens del 6 i 7 de setembre del 2017. "Ens hem deixat guanyar el relat per aquells que van fer tot el possible per desprestigiar el Parlament", ha lamentat.

Durant els parlaments que han fet referència a la situació política de l'independentisme s'han escoltat crits de "volem dimissió", en referència a Pere Aragonès i el Govern de la Generalitat. Una altra de les xiulades sorolloses se l'ha emportat el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, quan ha fet referència a la crisi de l'executiu d'ERC i Junts. "Aquesta setmana el Govern ha tingut dificultats. Vull demanar-los que ho intentin una i altra vegada", ha dit Gaseni, frase rebuda amb desaprovació. També s'han fet visibles molts cartells amb aquest lema: "La gent hi som; els partits ens heu traït".

Els xiulets també s'han repetit durant part del discurs de Xavier Antich, president d'Òmnium, especialment quan s'ha referit a la situació de l'independentisme: "L'acumulació de poder col·lectiu és la base de la nostra força. Quan sabem el que volem i quan ens posem d'acord per aconseguir-ho. Si ho fem així no ens aturaran mai". "Necessitem un nou marc per obrir un nou cicle per al país. Hem de sortir de la situació de bloqueig", ha reblat. Antich, que ha hagut d'aturar el seu discurs en diverses ocasions, ha defensat la posició d'Òmnium, teixidora de consensos: "Per guanyar no hi ha dreceres".

Dolors Feliu (ANC): "No ens farà callar el poder"
Qui ha reivindicat protagonisme durant l'acte ha estat Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, que ha afirmat que l'actual crisi al Govern la va provocar la pressió de la manifestació de la Diada. "Ens hem llepat les ferides, però ara som aquí lluitant. No ens farà callar el poder. Vam sortir l'Onze de Setembre i hem fet moure uns partits que estaven instal·lats en l'immobilisme. I mireu com estan ara!", ha cridat Feliu per atribuir a l'entitat els moviments de Junts. La presidenta de l'ANC ha repetit que mantenen l'aposta de la llista cívica si hi ha un avançament electoral i ha anunciat una conferència nacional per la independència en els propers mesos. Feliu ha definit els cinc anys posteriors a l'1-O com un trajecte fet "mastegant l'amargor d'una oportunitat perduda".

Es tracta de l'únic acte de caire unitari amb reminiscències del 2017 que s'ha aconseguit organitzar pel cinquè aniversari del referèndum, epicentre d'una tardor en què l'independentisme civil i les institucions van anar a l'una. Almenys fins la nit de l'1-O, moment en el qual van començar a aparèixer les divergències estratègiques entre tots els actors. Un dels protagonistes de l'acte és Carles Puigdemont, que en aquell moment era president de la Generalitat i ara ocupa la presidència del Consell. Una entitat que Junts ha tornat a situar a l'epicentre de la direcció estratègica del procés en l'última proposta negociadora enviada al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Aragonès ha fet una declaració institucional aquest migdia des de Palau, un format que ha substituït un acte planificat amb el Govern de l'1-O i l'actual que va decaure per la situació que viuen ERC i Junts. El president ha defensat que els actors de l'independentisme "s'han de tornar a trobar", i ha insistit en la via de l'acord de claredat, tombada pel Parlament. La qüestió de confiança plantejada per Albert Batet dimarts al vespre va sacsejar el Govern, fins al punt que el president va destituir el vicepresident Jordi Puigneró. En l'última oferta enviada per Junts a Aragonès s'hi demana la seva restitució, circumstància ja rebutjada pel president. "És evident que amb aquesta proposta no volen arribar a un acord. Si tenen una proposta seriosa i amb voluntat d’arribar a un pacte ja ens l'enviaran", sostenen fonts de Presidència.
 

Acció de l'ANC davant del Palau de la Generalitat pel cinquè aniversari de l'1-O. Foto: Adrià Costa


A les 15.30, abans de l'acte unitari a l'Arc de Triomf, l'ANC també ha protagonitzat una altra concentració. Ha estat una acció de protesta a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, basada en aixecar un "mur d'urnes" destinat a "visibilitzar l'allunyament de les institucions respecte al resultat del referèndum". Entre els congregats hi ha hagut crits a favor de la dimissió d'Aragonès. La distància de l'Assemblea amb el Govern és evident des de la manifestació de l'Onze de Setembre d'enguany, en la qual va enarborar el lema "independència o eleccions". Al cap de dos dies, en una trobada a Palau amb l'executiu, va plantejar una DUI el segon semestre del 2023, una proposta que cap dels actors del moviment va acceptar.