La neteja de la ciutat, el problema que ha inquietat més els barcelonins en el darrer any

L'enquesta anual de l'Ajuntament de Barcelona detecta que la inseguretat i la brutícia als carrers són dos maldecaps creixents en la percepció que tenen els veïns de la imatge de la capital

Treballadors del servei de neteja de l'Ajuntament de Barcelona
Treballadors del servei de neteja de l'Ajuntament de Barcelona | ACN
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:10h
La neteja de la ciutat és el problema que més ha inquietat els barcelonins durant el darrer any. Així se'n desprèn dels resultats de l'Enquesta de Serveis Municipals 2022 elaborada entre el febrer i el maig passat i que l'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest divendres, que reflecteixen una pujada de 5,5 punts, ja que el 12,9% de la població ho situa com un dels maldecaps principals. L'enquesta anual també ha detectat que la inseguretat es consolida com el primer problema per als habitants de la capital després de quatre anys liderant el rànquing.

Els dos maldecaps majoritaris van seguits de l'accés a l'habitatge que, tot i que el preu del lloguer ha pujat un 10,3% el 2022 a Barcelona i un 6,6% durant el segon trimestre de l'any segons dades de l'Incasòl, queda relegat a la tercera posició amb un 6,7%. La contaminació i medi ambient (5,8%) i la congestió del trànsit (5,5%) són la quarta i cinquena preocupació per als barcelonins.

Sobre la vida a Barcelona, la nota general baixa lleugerament fins a un 7,4, situant-se a nivells de l'any 2007, la més baixa dels últims 15 anys -a excepció del 2020, marcat per la pandèmia de la Covid-19. D'altra banda, el 52,7% dels enquestats creuen que la ciutat ha empitjorat i, per contra, només el 28,7% considera que ha anat a millor. 

Pel que fa a la gestió municipal, un 75% de barcelonins l'aprova, tot i la incertesa política i econòmica, tot i que la nota mitjana disminueix a un 5,7. La tendència negativa pel que fa al govern, però, no es veu reflectida en el cas dels executius català i espanyol, que sumen més aprovació que l'any anterior. 

Malgrat la millora de les percepcions ciutadanes, encara el 29% dels barcelonins es declara interessat a marxar de la ciutat "si ho poguessin fer", una xifra que es repeteix respecte a l'any passat. El tinent d'alcaldia i regidor de Presidència, Pressupostos i Pla de Barris, Jordi Martí, ho vincula a l'efecte que va tenir el confinament del 2020 en una ciutat "de les més denses d'Europa". 

Pel que fa a la neteja de la ciutat, que enguany se situa com el segon problema per als ciutadans, Martí ho atribueix al "context d'incertesa" actual. Així, el regidor ha assegurat que quan hi ha sensació d'incertesa "i poca esperança", baixen les avaluacions que tenen a veure "amb la vida en comú". A més, també ha recordat que aquest 2022 l'Ajuntament ha canviat la contracta del servei de neteja, implantat en dues fases -primavera i tardor-, i considera "habitual" que la puntuació baixi en aquests casos.

Amb tot, i tenint en compte que alguns serveis han baixat la nota fins a nivells previs al 2015, Martí considera que els resultats obtinguts els permeten ser "moderadament optimistes". Ho ha dit remarcant que el context polític i econòmic "no acompanya" la gestió municipal i recordant que les dades de seguretat són "sensiblement millors" que abans de la pandèmia. 
Arxivat a