1 de 10
habitatge

Acord a tres bandes per construir 1.500 habitatges «assequibles» a l'arc metropolità

Les residències es destinaran a famílies o unitats de convivència amb recursos limitats i s'edificaran de manera prioritària en sòl públic

L'alcaldessa de Rubí dona la benvinguda a la ministra Raquel Sánchez | Marta Casas
per Marta Casas, Rubí, Catalunya | 30 de setembre de 2022 a les 17:05 |
El ministeri de Transports, la Generalitat i l'Arc Metropolità han signat aquest divendres un protocol a Rubí per construir 1.500 habitatges de lloguer social o "assequible" en els municipis que en formen part. En total, són nou: Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Martorell, Granollers, Mollet, Vilafranca del Penedès i Mataró.

A l'acte, hi han estat presents els alcaldes i alcaldesses d'aquestes poblacions, el secretari d’Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat, Carles Sala, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. La dotació del ministeri en aquest acord serà de 5,3 milions d'euros, mentre que la Generalitat i els ajuntaments posaran a disposició el sòl on s'ubicarien les promocions i informaran el Ministeri sobre el cost que implica construir els habitatges. Com han explicitat en l'acte de signatura del protocol, els habitatges es destinaran a famílies o unitats de convivència amb recursos limitats i s'edificaran de manera prioritària en sòl públic.


Segons la ministra Sánchez, aquest és un dels assoliments del govern espanyol: "Revertir la greu crisi econòmica a què ens va abocar la crisi financera del 2008" tot establint "unes bases d'un nou model d'habitatge a l'Estat". En l'àmbit català, s'han subscrit 37 acords en el marc del Pla Estatal d'Habitatge per construir més de 1.100 habitatges de lloguer assequible. De fet, en els pròxims anys es preveu que es destinin 209 milions d'euros per continuar construint habitatge assequible a casa nostra.
 

Raquel Sánchez explica el contingut de l'acord entre l'Arc Metropolità i el MITMA. Foto: Marta Casas


Per aquest pla, com ha precisat la titular de Transports, ja s'han destinat un total de 17 milions d'euros i enguany es preveu fer una transferència de 17 milions més, un pressupost amb el qual es promouran 5.000 habitatges de lloguer assequible a la zona metropolitana, 3.600 a la ciutat de Barcelona, 650 dels quals ja estan en marxa.

La ministra també ha fet referència al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb el qual es podran rehabilitar de manera eficientment energètica 8.700 habitatges a diversos municipis de l'àrea metropolitana. D'aquest pla, que té una dotació d'uns 160 milions d'euros, ja se n'ha transferit la meitat. "Veníem d'un escenari previ en què la crisi financera del 2008 posava moltes dificultats, però hem revertit la situació, i continuem amb el compromís de construir habitatge, però també de rehabilitar-lo per aconseguir estalvi en les factures de les famílies i més en un context de crisi de preus". L'objectiu és "multiplicar per deu" les rehabilitacions a Espanya, ha detallat.


"Ja n'hi ha prou d'especular amb l'habitatge", ha conclòs la ministra, fent referència a la negociació de la futura Llei d'Habitatge, que abordarà el debat de l'habitatge públic i els preus del lloguer privat. "Aquest govern és aquí per donar respostes sensates i útils, que permetin donar garanties a la convivència i la seguretat dels barris", ha expressat amb relació a la modificació del Codi Penal. Sobre això ha assegurat que "protegirà els propietaris que veuen violentades les seves propietats davant les okupacions, amb K, que són il·legals".
 

Els alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità amb la ministra d'Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Foto: Localpres

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació