Últim intent de Junts davant d'Aragonès: «Som a temps d'arreglar-ho»

Albert Batet assenyala que aquest divendres enviaran a Palau una proposta concreta amb "terminis i garanties" per complir l'acord de legislatura amb l'horitzó d'una negociació a cara o creu durant el cap de setmana

Batet, Sales i Rius, de Junts, en el debat de política general.
Batet, Sales i Rius, de Junts, en el debat de política general. | Adrià Costa
Bernat Surroca / Carme Rocamora / Oriol March
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:01h
Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, ha estès la mà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per arreglar la crisi que viu el Govern per la via d'una negociació exprés. "Som a temps d'arreglar-ho", ha apuntat. En aquests termes s'ha expressat en l'arrencada de la segona jornada del debat de política general, després de dos dies de turbulències inèdites aquesta legislatura, que han comportat la destitució del vicepresident Jordi Puigneró -la consellera Laura Vilagrà ha ocupat la seva cadira a l'hemicicle al costat d'Aragonès- i la decisió de Junts de celebrar una consulta els dies 6 i 7 d'octubre a la militància per determinar si surten -o no- del Govern. El to de la formació ha estat més conciliador que en el debat de dimarts, i no s'ha parlat en cap moment de la qüestió de confiança verbalitzada fa tres dies i que ho va fer esclatar tot.

Batet ha arrencat la intervenció expressant suport a Puigneró -que es mantindrà en silenci fins dilluns, quan serà entrevistat a RAC1-, i ha explicitat que resulta "difícil d'entendre" que se'l destituís. "Entenem que la gent estigui desconcertada i molesta. Treballarem pels principis pels quals la ciutadania ens va votar. Tenim l'obligació de complir l'encàrrec que vam rebre, i el deure de complir el mandat dels catalans del 52% que ens va demanar que avancem cap a la independència", ha apuntat Batet. La millor garantia d'estabilitat, ha dit, és "complir els acords". "Demà farà cinc anys de l'1-O, i sabem que va costar molt arribar-hi. Es va imposar un sentit de transcendència", ha apuntat. "Encara som a temps d'arreglar-ho, tenim tota la voluntat. Per nosaltres no quedarà", ha remarcat. La proposta amb "concrecions, garanties i terminis" per comolir amb l'acord de Govern es farà arribar aquest mateix divendres a Palau,


Aragonès ha reclamat "màxima celeritat" a la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull, i ha apostat perquè l'executiu continuï estant format pels partits que integren l'actual coalició. L'oposició, però, considera que el Govern està "en temps de descompte" i que ja és una "nosa", com ha determinat Salvador Illa, del PSC. La CUP li ha exigit, de nou, una qüestió de confiança, com es va pactar en l'acord d'investidura. El desacord pels pressupostos de l'any passat va fer que a Palau es desdissin d'aquest compromís, que estava programat per mig mandat, és a dir, per mitjans del 2023.

El president ha indicat que la intervenció inicial davant del ple obeïa a la necessitat de "donar la cara" en un moment complex, tant per la situació econòmica com per la resolució del conflicte polític amb l'Estat. "Malauradament, en el transcurs del debat es va posar sobre la taula una proposta sobre una qüestió de confiança que va derivar en la destitució de Puigneró", ha remarcat Aragonès. "El missatge que vull donar és que necessitem institucions que estiguin al 100% al servei de la ciutadania", ha indicat, al mateix temps que es refermava en el "compromís" amb les "institucions". "Defensaré un Govern centrat en els problemes de la ciutadania", ha ressaltat el president.

Els "dubtes" i "debats", ha dit, s'han de resoldre en el menor temps possible. "Hi ha decisions que no depenen de mi. Tothom ha de prendre les decisions amb la màxima celeritat. La meva aposta és que el Govern actual pugui continuar. És la meva prioritat, com continuar servint la ciutadania des d'un executiu centrat, compactat, per donar resposta als problemes del món actual", ha apuntat el dirigent d'ERC. Abans del ple, el grup parlamentari republicà s'ha reunit amb Oriol Junqueras -a qui Junts acusa d'haver estat decisiu en la destitució de Puigneró- per preparar l'última jornada del debat. ERC, malgrat la crisi oberta amb Junts, votarà a favor de les propostes de resolució que aquests han presentat sobre l'1-O i sobre incrementar l'autogovern.

La consulta a Junts i el xoc dels últims dies ha estat protagonista del debat, perquè els dos elements tenen un fort impacte en qüestions cabdals per al Govern, com ara l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023. Jéssica Albiach, cap de files d'En Comú Podem, ha donat per "congelades" les negociacions pels comptes fins que es resolgui el pols intern existent dins l'executiu. L'encarregat de liderar les converses és Jaume Giró, conseller d'Economia un dels dirigents de Junts més partidaris de continuar a l'executiu. Giró ha entrat al ple al costat de les conselleres Lourdes Ciuró, Violant Cervera, Victòria Alsina i Gemma Geis, bona part dels quals ha aplaudit la intervenció d'Aragonès, a diferència del que ha passat amb el grup parlamentari de Junts.