Junqueras expressa el seu desig perquè Junts continuï al Govern amb «lleialtat»

El president d'ERC assegura que la qüestió de confiança "no té cap antecedent enlloc d'Europa" i explica que no han rebut el document de Junts amb les demandes per complir l'acord d'investidura

El president d'ERC, Oriol Junqueras.
El president d'ERC, Oriol Junqueras. | EP
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 9:54h
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "és evident" que en "alguns casos" Junts han estat "deslleials". Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres, en la qual també ha afirmat, que així i tot, espera que el procés intern del partit liderat per Jordi Turull i Laura Borràs es resolgui "de la millor manera possible" amb la decisió de continuar al Govern amb una actitud "positiva, de lleialtat"

Fins ara, el líder republicà no s'havia pronunciat sobre el darrer afer en la crisi entre els socis de l'executiu català. En aquesta línia, Junqueras ha expressat el seu desig per tenir unes "institucions i uns polítics forts" i ha dit confiar que tots els que participen en el Govern "sàpiguen prioritzar el país". Per a ell, la qüestió de fons de les picabaralles entre les formacions no és l'estratègia, ja que només n'hi ha una: "La necessitat de ser més per ser més forts". Segons Junqueras, "ningú" ha detallat cap estratègia alternativa. La confrontació, ha dit, "és un titular, no s'ha explicat". A més a més, l'alt dirigent d'ERC ha informat que el seu partit encara no ha rebut el document amb les demandes i els terminis per complir l'acord d'investidura que Junts va anunciar aquest dijous que remetria al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Malgrat això, ha assegurat que els tres punts -direcció estratègica, reenfocament del diàleg i unitat a Madrid- que vol resoldre el partit de Turull i Borràs abans de diumenge es compleixen "des del primer dia i abastament". No obstant això, ha dit que estan disposats a millorar. "La resposta no pot ser altra que continuar al Govern", ha afirmat Junqueras.

El president d'ERC també ha descartat, de nou, un possible avançament electoral perquè ha considerat que "qui perdria més és la societat catalana". Així i tot, ha dit que ERC sempre procura estar preparada per governar en solitari. En aquest escenari, ha descartat pactar amb el PSC de forma habitual i ha dit que espera que, en el cas que es materialitzi i hagin de buscar suports, Junts sigui "prou responsable per votar a favor de Catalunya", que respon, "la majoria de vegades", a l'acció de Govern.

Com s'ha arribat fins aquí?
Dimecres a quarts de dotze Pere Aragonès va anunciar la destitució de Jordi Puigneró, vicepresident i màxim representant de Junts en el govern de coalició. Aragonès va explicar que prenia aquesta decisió, tot i que li "dolia", perquè ha perdut la confiança en el seu número dos després que aquest no li comuniqués la intenció de Junts de sotmetre'l a una qüestió de confiança.

La resposta del partit liderat per Jordi Turull i Laura Borràs es va conèixer en menys de 24 hores. Aquest dijous la formació, reunida en executiva, va anunciar que remetia a Aragonès un document amb les demandes per complir l'acord d'investidura. Dilluns vinent, l'executiva de Junts es tornarà a reunir per tancar la pregunta que es plantejarà a les bases els pròxims 6 i 7 d'octubre. La qüestió serà una o altra depenent de la resposta del president de la Generalitat.

A més a més, una altra de les preguntes que encara és a l'aire és què farà el partit de Turull i Borràs amb la vicepresidència de la Generalitat. Aquest dijous van decidir que, de moment, no tocaven aquesta carpeta per si finalment acaben decidint sortir del Govern.

El dia de la vigília de l'1 d'octubre
Aquest divendres és la vigília de l'1 d'octubre. Cinc anys després del referèndum sobre la independència de Catalunya, Junqueras ha considerat que l'estratègia ha d'estar centrada en dos punts. D'una banda, teixir "complicitats" amb altres agents i altres membres de la societat civil i, de l'altra, ser capaços d'"erosionar la capacitat repressiva de l'Estat". En l'àmbit personal, el dirigent republicà ha dit que després de passar per la presó "són molt més forts, sobretot per picar més portes de la comunitat internacional", que ha considerat, "ara s'obren de bat a bat".