Tots els actes d'un cinquè aniversari de l'1-O marcat per la divisió al Govern

L'independentisme aspira a exhibir unitat després de la Diada amb un acte amb presència de tots els partits i entitats sobiranistes a l'Arc de Triomf de Barcelona

 Acte de l'ANC a la Catalunya Nord pel quart aniversari de l'1-O
Acte de l'ANC a la Catalunya Nord pel quart aniversari de l'1-O | Josep M Montaner
30 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:52h
L'independentisme recorda aquest dissabte els cinc anys del referèndum de l'1-O. Enmig d'un context de crisi al Govern, que penja d'un fil, es preveu que milers de persones participin en els diferents actes i les diverses concentracions programades principalment a Barcelona, especialment després d'una Diada que va deixar xifres destacables d'assistència.

La protagonista del dia serà la concentració unitària a Arc de Triomf i l'ANC farà una plantada d'urnes a la plaçaSant Jaume, just al mig del Palau de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. A més, el Consell de la República ha convocat en diversos col·legis de la capital catalana per fer tancades nocturnes. Qui no farà cap acte institucional serà el Govern, que després de la crisi entre socis ha replantejat l'agenda i només hi haurà una declaració institucional del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Acte unitari a Arc de Triomf
La manifestació de l'1-O servirà de termòmetre per veure el grau de mobilització de les bases de l'independentisme i les entitats sobiranistes, en sentit ampli, volen que l'èxit de la Diada no sigui flor d'un dia. La convoquen el Consell de la RepúblicaÒmnium Cultural, l'ANC, l'AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç. Serà una concentració a l'Arc de Triomf a partir de les 17 hores que aspira a ser transversal i escenificar la unitat d'acció entre partits, entitats, institucions i ciutadania que va fer possible l'1-O.

A falta de confirmació oficial, tots els partits independentistes amb representació parlamentària hi seran, també ERC, que va ser més reticent a la manifestació de la Diada amb l'absència d'Aragonès i els consellers republicans. L'obertura de l'acte anirà a càrrec de la que fa cinc anys era la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i intervindran totes les entitats convocants. El tancament anirà a càrrec del que en aquells moments era el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Plantada d'urnes de l'ANC
A les 15.30, abans de l'acte unitari a Arc de Triomf, l'ANC també té previst una altra concentració. L'entitat preveu una acció de protesta a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, el dia 1 d'octubre coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum. Segons han detallat, serà una acció "commemorativa i reivindicativa" i consistirà a aixecar un mur d'urnes per "visibilitzar l'allunyament de les institucions respecte al resultat del referèndum".

Més enllà de l'acció de protesta i de l'acte unitari l'ANC ha fet una crida a les seves assemblees territorials a organitzar "tants actes com tinguin previstos" al llarg del matí per celebrar la data, i després desplaçar-se a Barcelona per participar en les dues accions. A més, han convocat una concentració a les quatre de la tarda a la plaça Luxemburg de Brussel·les "per denunciar la repressió internacionalment".

Tancada als col·legis
La matinada del 30 de setembre de fa cinc anys centenars de persones van tancar-se als diversos col·legis electorals de l'1-O per evitar que la policia els precintés i que se n'emportessin les urnes. Això és el que vol rememorar el Consell de la República, que ha triat set espais en diferents punts del territori per celebrar-hi una tancada nocturna.