FISCALITAT

Viratge d'Hisenda: impost a les grans fortunes i reducció de l'IRPF a rendes de fins a 21.000 euros

El govern espanyol, després d'anuncis de rebaixes fiscals com el de la Generalitat Valenciana, planteja canvis en la tributació: més càrrega impositiva als més rics i beneficis per a les rendes del treball

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés | ACN
per B.S., Barcelona, Catalunya | 29 de setembre de 2022 a les 12:51 |
El govern espanyol ha anunciat un pla per rebaixar impostos i, alhora, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis que recaptarà potencialment 3.144 milions d'euros el 2023 i el 2024, segons la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. El paquet inclou la creació d'un "impost de solidaritat" que pagaran les fortunes de més tres milions d'euros, que espera recaptar 1.500 milions.

També s'opta per rebaixar el mínim de tributació d'IRPF de 14.000 a 15.000 euros i ampliar els beneficis fiscals per les rendes de fins a 21.000 euros. Pel que fa a les empreses, es redueix del 25% al 23% l'impost de societats per les pimes i, en canvi, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues fiscals dels grups consolidats fins al 2024.


Des de la Moncloa no s'interpreta l'anunci de la ministra com un "viratge" i remarquen que fa temps que s'hi estava treballant. En aquest sentit, ho desvinculen dels moviments d'alguns barons socialistes, com Ximo Puig, que va presentar fa uns dies mesures per rebaixar l'IRPF. El plantejament de Puig suposava desmarcar-se de l'estratègia inicial del Ministeri d'Hisenda, que no volia tocar l'IRPF. 

El moviment del govern espanyol arriba també en plena guerra fiscal atiada pel PP en comunitats com Andalusia, però fonts de la Moncloa remarquen que no es compra el marc dels populars de rebaixar impostos a tothom, sinó només a les rendes més baixes i, alhora, posar taxes per a les grans fortunes. En una entrevista a La 1, la ministra Montero ha assegurat que les mesures "doten el sistema tributari d'una major justícia fiscal". 


Així, des del Ministeri d'Hisenda defensen que amb els canvis de PSOE i Podem, una persona que cobri un sou de 18.000 euros l'any, estalviarà 786 euros. Amb la deflactació del PP, només n'estalvia 23. La ministra ha recordat en aquest sentit que la majoria de treballadors guanyen menys de 21.000 euros l'any. 


El pla anunciat aquest dijous també inclou augmentar del 26% fins al 27%, l'IRPF que paguen les rendes entre 200.000 i 300.000 euros. El tipus pujarà dos punts en el cas dels patrimonis de més de 300.000 euros, fins al 28%.  Aquesta mesura afecta 17.814 contribuents i s'espera incrementar en 204 milions la recaptació del 2024.

Pel que fa a les empreses, es redueix del 25% al 23% l'impost de societats per les pimes que facturin menys d'un milió d'euros, cosa que reduirà els ingressos fiscals en 292 milions i, en canvi, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues fiscals dels grups consolidats fins al 2024, mesura que incrementarà la recaptació en 2.439 milions.


Impost de solidaritat al 0,2% dels contribuents


El nou impost de solidaritat a les grans fortunes afectarà un 0,2% dels contribuents. Segons Montero, "evitarà la doble imposició", ja que la quota abonada per l'impost de patrimoni a les comunitats que l'apliquen –com és el cas de Catalunya– serà deduïble del nou gravamen que serà de l'1,7% pels patrimonis entre 3 i 5 milions d'euros; del 2,1% pels que tenen entre 5 i 10 milions i del 3,5% pels que superen els 10 milions.

La ministra ha defensat les mesures "quirúrgiques" que proposta l'executiu espanyol enfront de les "generalitzades" que promouen "xamans fiscals". En aquest sentit, ha remarcat que els beneficis, per exemple, en IRPF estan destinats "als més vulnerables" i per això s'ha optat per augmentar la reducció de rendiments del treball de 18.000 a 21.000 euros, que és el salari medià a Espanya.

De la mateixa manera, no hauran de presentar la declaració de la renda les persones que cobrin menys de 15.000.  Aquestes dues mesures impliquen un estalvi de 1.881 milions d'euros. Pel que fa a l'IVA, es rebaixarà el tipus del 10% al 4% per als productes d'higiene femenina. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació