Una seixantena de policies continuen investigats per les càrregues de l'1-O a Barcelona

El jutge decidirà en els pròxims mesos quins agents van a judici; segons les acusacions, a la capital catalana hi va haver més de 450 actuacions desproporcionades

Càrregues policials de l'1-O a Barcelona
Càrregues policials de l'1-O a Barcelona | ACN
28 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:43h
Cinc anys després de l'1-O encara hi ha 65 policies espanyols que continuen investigats al jutjat 7 de Barcelona per les càrregues que hi va haver aquell dia a la capital catalana. La causa engloba totes les actuacions policials en diferents escoles de la ciutat, ja ha acabat el període d'instrucció i s'encamina cap al judici. 

D'aquests 65 agents investigats, 61 formen part de la causa principal i alguns d'ells han de declarar davant del jutge aquest 7 d'octubre. D'altra banda, la causa contra Roger Español compta amb quatre agents investigats, dos dels quals han estat processats i dos més estan pendents d'un recurs que ha de resoldre el jutge sobre si els processa o no. 

Segons una pericial d'Irídia, Òmnium i l'ANC, que piloten l'acusació contra la violència policial del referèndum, a Barcelona hi va haver més de 450 conductes desproporcionades. En els pròxims mesos, el jutge haurà de decidir quins dels policies investigats van a judici i per quins delictes, abans que les parts formulin escrits d'acusació i defensa.

Irídia actua com a acusació popular i particular de 13 persones per les agressions que van tenir lloc a set escoltes -l'institut Pau Claris, l'institut Ramon Llull, l'escola Els Horts, l'escola Mediterrània, l'escola Àgora, l'escola Prosperitat i l'escola Infant Jesús. Per aquests fets hi ha imputats 24 agents de la Policia Nacional, dels quals quatre són comandaments que actuaven com a caps de nucli. 

El cas de Roger Español, que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma, s'investiga per separat. Els fets es van produir al carrer Sardenya i s'investiga un agent que va efectuar fins a tres trets i al màxim comandament sobre el terreny. Tots dos estan processats per un delicte de lesions greus. 

Segons un informe pericial dels Mossos, dos superiors jeràrquics de l'escopeter estaven sobre el terreny en el moment dels trets i van autoritzar l'ús de bales de goma a una distància curta i a l'alçada del cap. Segons Irídia, això hauria de ser motiu suficient perquè fossin processats, però per ara el jutge encara no ha pres la decisió.