1 de 10
CIÈNCIA

L'estudi més gran de la història sobre l'ictus proporciona dades decisives per a la seva prevenció

La investigació, amb participació de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, també aporta informació sobre els processos biològics de la malaltia

Imatge d'arxiu d'una doctora de l'Hospital de l'Esperança de Barcelona i una pacient d'ictus | Isaac Meler
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 28 de setembre de 2022 a les 17:00 |
Un estudi internacional liderat a l'Estat per un equip d'investigació de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau) ha fet un pas més enllà en la investigació de l'ictus. En concret, han trobat 89 gens implicats en el desenvolupament de l'infart cerebral, dels quals 61 no s'havien descrit prèviament. Aquesta troballa facilita la detecció de pacients amb més risc de patir-ne, quelcom clau per la posterior recuperació o supervivència. 

El treball, que publica els resultats aquest dimecres a la revista científica Nature, ha analitzat les dades de més de 100.000 pacients de l'Associació del Genoma Complet (GWAS) que havien patit un ictus i més d'un milió i mig de controls sans. Així, es tracta de l'estudi més ampli i complet que s'ha realitzat fins a la data. Cal destacar que és la primera vegada que s'han analitzat persones de diferents ètnies, fet que ha afavorit la cerca de nous factors de risc genètic. Normalment, les investigacions només incloïen mostres d'origen europeu, motiu pel qual les conclusions es limitaven a un grup poblacional. 


L'investigador de l'IIB Sant Pau i coautor del treball, Israel Fernández, explica que els resultats aporten informació "molt important" que és útil, per una banda, per predir quines persones presenten un risc alt de patir un ictus i prendre, així, les mesures preventives necessàries. A més, d'acord amb Fernández, les conclusions de la investigació ajuden a conèixer les bases biològiques de la malaltia. Finalment, també serveix per explorar nous fàrmacs per tractar l'infart cerebral.
 

El doctor Israel Fernández, investigador de l'IIB Sant Pau i coautor de l'estudi Foto: Cedida


Fins a la data, se sabia que els processos inflamatoris o de coagulació tenien un paper clau en el desenvolupament de l'ictus. "Ara estem veient que alguns gens relacionats amb altres processos, com ara la hipertensió arterial o la formació de vasos sanguinis, tenen un rol més rellevant en la malaltia", ha puntualitzat Fernández. 

L'infart cerebral és una de les causes principals de mort a tot el món. Per això, la comunitat científica ha destacat la necessitat de perfeccionar les mesures de prevenció. Per això són tan destacades les conclusions del treball, que han identificat 89 regions cromosòmiques independents relacionades amb el risc d'ictus. A més, es va comprovar que les característiques genètiques eren compartides per tots els participants, independentment de l'ètnia.


"Aquest descobriment serà important perquè els professionals mèdics identifiquin els riscos i els tractaments idonis al camí cap a la medicina predictiva i de precisió", ha emfatitzat el coautor de l'estudi i investigador, Rafael de Cid. D'altra banda, el fet que s'hagin utilitzat estudis d'associació genètica en l'anàlisi és una mostra de la garantia d'aquest, perquè les dades no són esbiaixades. 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació