Els comuns defineixen l'«escut social» d'Aragonès com un «colador» però celebren el salt a l'acord de claredat

Albiach proposa alternatives a les mesures socials anunciades per Aragonès i el responsabilitza de la divisió del Govern: "L'única certesa que té la ciutadania és que la fórmula ERC-Junts està esgotada"

Jéssica Albiach i David Cid observen Pere Aragonès en el debat de política general.
Jéssica Albiach i David Cid observen Pere Aragonès en el debat de política general. | Adrià Costa
Bernat Surroca / Carme Rocamora
27 de setembre del 2022
Actualitzat a les 21:17h
El desig dels comuns per aquest debat de política general era que fos una cita orientada a fer front a l'impacte de la inflació desbocada, però temien que la divisió del Govern l'alterés. La formació de Jéssica Albiach ha arribat a la cambra catalana sense conèixer el detall de les mesures que anunciaria el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i un cop escoltades, les ha titllat d'insuficients en l'eix social, mentre que han aplaudit la proposta en clau nacional de l'acord de claredat plantejat, del qual s'han atribuït la paternitat. En concret, sobre les mesures anunciades de prop de 300 milions d'euros per impulsar un "escut social", Albiach les ha descrit com un "colador" que està "ple de forats", i per això ha presentat alternatives. 

Sobre els 100 euros per cada alumne a través de la deducció de l'IRPF, ha criticat que l'ajut no es pugui veure reflectit en el dia a dia de les famílies fins al juny de 2023 -quan comença la campanya de la declaració d'Hisenda- mentre que ha proposat com a alternativa una mesura que considera que podria tenir un impacte més directe com la gratuïtat total del servei de menjador. Sobre l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys, l'ha minimitzat tot apuntant que al País Valencià, a partir del 9 d'octubre, els joves de menys de 30 anys gaudiran de la gratuïtat de tot el transport públic. També ha carregat contra l'ampliació de les ajudes per pagar la factura energètica, perquè ha alertat que ara ja no estan arribant les vigents. Finalment, sobre les subvencions per fomentar projectes d'autoconsum, ha alertat que només arribaran al 2% de les llars de Catalunya.  

Temàtica social a banda, en l'eix nacional, Albiach ha celebrat l'acord de claredat que el president ha plantejat aquest matí, i se n'ha atribuït l'autoria: "Benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa cinc anys". Ara bé, ha volgut recordar a Aragonès que quan la seva formació va defensar la proposta, ERC va respondre que era "una pantalla passada". En qualsevol cas, ha lamentat no haver pogut conèixer la proposta amb antelació quan hi ha "espais" per fer-ho, més enllà d'un faristol: "No és a mi a qui ha de convèncer la proposta. Tal vegada abans de proposar un acord de claredat, ha de trobar la claredat dins del seu Govern". 

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, Albiach ha dit que l'afronten amb "ganes i voluntat", però ha recordat que no donaran cap "xec en blanc" a l'executiu i s'ha negat a acceptar que els comuns siguin un "soci" del Govern. Per Albiach, ERC i Aragonès no haurien de donar per fet que la seva formació aprovarà els pressupostos d'entrada. Una de les línies vermelles de la formació és, precisament, el grau de compliment dels comptes de l'any passat als quals els comuns van donar llum verda amb una abstenció. Serà aquest mes d'octubre quan es faci una sessió de seguiment sobre el grau de compliment, però Albiach ja ha alertat que no està "gaire satisfeta".

Una altra de les línies vermelles per aquesta negociació és la necessitat que l'executiu "tingui un rumb" per poder abordar aquestes qüestions. "Amb les baralles que tenen, els queda molt poquet temps per governar", ha lamentat Albiach durant la seva intervenció, en la qual ha recordat a Aragonès que només s'ha aprovat una llei aquesta legislatura, la dels pressupostos. "En temps d'incertesa la ciutadania necessita certeses. Ara mateix l'única certesa que té la ciutadania és que el Govern no té rumb, que no està transformant el país i que la fórmula ERC-Junts està esgotada". 

D'aquesta divisió, Albiach n'ha postulat un únic responsable, Aragonès, per haver pactat amb Junts: "La responsabilitat no és dels comuns, ni del PSC, ni de la CUP. Ni tan sols és de Junts; la responsabilitat és seva, com a president de la Generalitat", ha alertat, per seguidament carregar contra Junts i la proposta d'eliminar l'impost de patrimoni que van aprovar durant en la ponència del seu congrés: "Volen convertir Catalunya en un paradís fiscal pels rics i molt semblant al del PP de Madrid i Andalusia", ha afegit.

Aragonès a Albiach, sobre els pressupostos: "Posem-nos a treballar"
El president de l'executiu, en la seva rèplica, ha esquivat les crítiques sobre la divisió del Govern i l'ha avisat que el que necessita l'executiu és "estabilitat" a les institucions. Una reflexió que Aragonès ha fet arribar a Albiach per després emplaçar-la a treballar plegats en la negociació dels pressupostos: "Posem-nos a treballar", ha demanat Aragonès, que també ha fet valdre els comptes aprovats en l'exercici anterior amb l'aval de la formació d'Albiach, assenyalant que l'acord dels pressupostos d'aleshores "s'ha complert".

Sobre a qui pertany l'acord de claredat, Aragonès ha reconegut que els comuns van presentar aquesta proposta anys enrere, però ha apuntat que les circumstàncies eren diferents l'any 2018: "No tinc problema que sigui una proposta compartida, celebro que ho vegin bé", ha expressat Aragonès, que també ha esperat que els comuns la defensin en el sí del govern espanyol: "Si prenen la proposta de forma honesta i sincera, la defensaran", ha esperat.