La CUP retreu a Aragonès el discurs «autocomplaent»: «És propi d'un dirigent de la patronal»

La diputada Reguant desconfia de l'acord de claredat plantejat pel president i assegura que la taula de diàleg "és una eina inútil en l'actual moment polític"

Els diputats de la CUP aquest dimarts al debat de política general
Els diputats de la CUP aquest dimarts al debat de política general | Adrià Costa
Bernat Surroca / Carme Rocamora
27 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:31h
El sentit del discurs de la CUP ja l'havia deixat clar Eulàlia Reguant a través de Twitter poc després que Pere Aragonès acabés la seva intervenció al debat de política general. Les relacions entre el Govern i els cupaires, que van facilitar la investidura d'Aragonès encara no fa dos anys, s'han anat deteriorant amb el pas dels mesos i el discurs del president d'aquest dimarts no ha ajudat a apropar posicions. Ni l'acord de claredat plantejat pel president, ni tampoc les mesures socials i econòmiques compromeses per als pròxims mesos per pal·liar els efectes de la crisi han satisfet els cupaires. Reguant, des del faristol, ha retret a Aragonès que hagi fet un discurs "autocomplaent" i allunyat de la classe treballadora. "És un discurs propi d'un dirigent de la patronal", ha lamentat. "No hem vist cap horitzó de canvi i cap mesura transformadora", ha assenyalat Reguant.

La diputada ha expressat desconfiança respecte de la proposta d'acord de claredat -descartat per la Moncloa de manera immediata- i ha assegurat que la taula de diàleg és una eina "inútil en l'actual moment polític". Ja fa temps que la CUP situa el marc de resolució del conflicte polític en l'àmbit internacional, no pas en l'àmbit espanyol. "Cal una nova estratègia que permeti recuperar la iniciativa política", ha afirmat Reguant, que ha admès que la CUP no té "fórmules màgiques" i que les actuals propostes d'ERC i Junts s'utilitzen de manera partidista. També ha donat pràcticament per esgotada la legislatura quan ha constatat que "el miratge d'un gir nacional i social amb un govern d'ERC s'ha esvaït ràpidament". "La convergentització d'ERC ja és en l'imaginari popular", ha reblat Reguant, que ha reconegut que, en cas de dubte, el Govern ha triat el PSC.

Reguant ha lamentat que Aragonès no hagi parlat dels desnonaments que hi ha a Catalunya ni els beneficis de Florentino Pérez o Juan Roig. Tampoc de la vaga de fam al CIE de diverses persones que hi són tancades. La diputada ha criticat també la suspensió de la llei del preu dels lloguers, tombada pel Tribunal Constitucional. "Un 26,3% a Catalunya està en risc de pobresa o exclusió social i la tendència és a l'alça; no s'ha estat capaç de revertir els efectes de les crisis", ha alertat la diputada, que ha avançat que les xifres augmentaran arran de la crisi inflacionària. "Les dades ens il·lustren una dècada en què la pobresa s'ha incrementat", ha denunciat. 

La CUP ha alertat de la crisi inflacionària i la situació d'escassetat agreujada pels conflictes geopolítics. La inflació, ha assegurat, és causada pels beneficis de les empreses i ha demanat actuar sobre aquests. "Les solucions no poden ser conjunturals quan els problemes són estructurals", ha dit Reguant, que ha insistit que el sistema està "en crisi" perquè "la crisi és el sistema". Els cupaires han diagnosticat una situació de crisi energètica que aboca gent a patir fam i ha dit que cal començar a revertir aquesta situació. "Les conseqüències del canvi climàtic es fan evidents al nostre país", ha afirmat.

En aquest context, la CUP ha demanat un "canvi de fons i radical". "Calen mesures clares de reversió de les polítiques que el neoliberalisme ha desplegat en les darreres dècades", ha dit. Així, no es pot fer una transició ecològica i apostar pels Jocs d'Hivern, l'aplicació del Prat o afavorir l'arribada de més turistes. "Oblidin els projectes tronats de Foment i la patronal", ha exigit Reguant a Aragonès. La diputada ha reclamat també que s'aposti per una pagesia arrelada al territori i una ramaderia extensiva, i passar pàgines de les polítiques del turisme. "Cal una transició ecosocial i de sobirania nacional", ha afirmat.

La diputada ha tornat a demanar al Govern que retiri totes les acusacions particulars contra manifestants independentistes o dels moviments socials. "Si volen mantenir les acusacions, posin-les contra els agents que menteixen", ha reclamat Reguant. La dirigent independentista, que dimecres serà jutjada al Tribunal Suprem per desobediència, ha criticat la suposada transició energètica d'Aragonès i també el projecte de desenvolupament urbanístic a les Tres Xemeneies, que ha d'acollir el hub audiovisual

Reguant ha enviat un missatge de suport a les diputades Najat Driouech, d'ERC, i Basha Changue, de la CUP, pels insults racistes que han rebut en les darreres setmanes "de l'extrema dreta de fora i de casa". En aquest sentit, la portaveu ha exigit a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que deixi de criminalitzar les ocupacions i la gent que no té llar. La diputada ha arrencat el seu discurs condemnat les paraules del portaveu de Vox, Ignacio Garriga, que ha estat advertit diverses vegades per la seva intervenció racista

Aragonès insta la CUP a "millorar" la taula de diàleg
Després del discurs dur de Reguant -en què ha comparat Aragonès amb Artur Mas-, el president ha optat per un to conciliador en la rèplica i ha repassat les accions dutes a terme pel Govern en la línia de les exigències de la CUP. "La intensitat dels canvis depèn molt de la força que es tingui per fer els canvis", ha afirmat Aragonès, que ha dit que "accepta totes les crítiques". "Han donat poc temps pels canvis que reclamen", ha dit, i ha instat a la CUP a decidir si volen participar d'aquests canvis per accelerar-los. En aquest sentit, ha dit que els canvis han de ser "justos" per a poder-se fer i ha tornat a allargar la mà als cupaires per comptar amb el seu suport per tirar endavant alguns dels punts de la legislatura.

Pel que fa a la taula de diàleg, Aragonès ha celebrat que la CUP no impugni completament el mecanisme de negociació i especifiqui que no és una eina útil en aquest moment polític. "S'han de millorar les circumstàncies i els incentius de les parts; m'ho prenc com una bona notícia", ha afirmat. En aquest sentit, el president ha insistit en l'acord de claredat malgrat el "no" de la Moncloa. "No ens hem de limitar al que digui el govern espanyol; la primera passa del canvi sempre és un 'no' i hem de persistir", ha afirmat. Aragonès s'ha preguntat quina proposta "alternativa" i ha dit que la proposta de la via negociada és bona en funció de quina sigui aquesta alternativa. "Ara mateix no sé entreveure aquesta proposta alternativa", ha afirmat.

"La taula de diàleg ha fracassat; aixequi's de la taula"
Sigui com sigui, Carles Riera, al torn de contrarèplica, ha esvaït dubtes sobre la posició de la CUP amb la taula de diàleg. "No és una eina útil en aquest moment ni en cap altre si l'Estat no es veu forçat a acceptar l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia com a única via de resolució democràtica del conflicte", ha dit Riera. El diputat cupaire ha lamentat que el discurs d'Aragonès el pugui subscriure el PSC i que mai vulgui fer enfadar "l'amo". "Jordi Pujol i Pasqual Maragall haurien estat més agosarat que vostè", ha assegurat Riera, que ha reclamat al president "reescalar" el conflicte amb l'Estat. "La taula de diàleg ha fracassat: el resultat és zero, aixequi's de la taula i doni per acabat aquest desencert", ha exigit, i ha etzibat a Aragonès que l'actual el Govern "és el problema".