Carlos Lesmes, el conservador superat

El president del CGPJ, proper al PP, dimiteix després de quatre anys amb el mandat caducat i amb crítiques a la manca de renovació de l'òrgan de govern dels jutges

El president sortint CGPJ, Carlos Lesmes, en un discurs al costat de Felip VI
El president sortint CGPJ, Carlos Lesmes, en un discurs al costat de Felip VI | ACN
10 d'octubre del 2022
Actualitzat el 13 d'octubre a les 11:00h
Quan Carlos Lesmes va ser nomenat president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el rei d'Espanya encara era Joan Carles I, governava el PP amb majoria absoluta i a Catalunya el govern d'Artur Mas començava a plantejar fer una consulta que cristal·litzaria en el 9 de novembre. Era desembre de 2013, feia dos mesos que el govern dels jutges estava en funcions i Lesmes arribava al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges. També aleshores, el seu amic i ministre, Alberto Ruiz-Gallardón, ostentava la cartera de Justícia. Nou anys després, i amb el mandat caducat des de 2018, el president del CGPJ ha presentat la seva dimissió, superat pel bloqueig del PP per renovar l'organisme. El seu càrrec l'ocuparà el magistrat Francisco Marín, que fins ara era el president de la sala civil del Suprem.

La situació ha traspassat tots els límits i l'últim gest de pressió que ha pogut fer Lesmes, que mentre ha pogut ha nomenat tots els jutges possibles malgrat estar en funcions, ha estat la seva pròpia dimissió. Ho va deixar caure en el darrer discurs d'obertura de l'any judicial i feia dies que prepara el terreny per al seu relleu. Han hagut de passar quatre anys de mandat caducat -amb conseqüències als principals tribunals de l'Estat i desgast institucional- perquè Lesmes faci el pas de deixar el càrrec. El magistrat, del sector conservador i proper al PP de José María Aznar, marxa distanciat del bloc que va col·locar al càrrec, reticent a facilitar la renovació del Tribunal Constitucional malgrat la petició pública que va fer fa el president del CGPJ de no situar-se al marge de la llei i designar els dos magistrats que corresponen a l'organisme. No hi ha renovació a la vista

Conservador, ideològic i de profundes creences religioses, Lesmes va assumir la presidència del CGPJ amb poca trajectòria al Tribunal Suprem, cosa que en el seu moment va generar dubtes entre altres membres de la judicatura. Havia estat nomenat magistrat de l'alt tribunal el 2010 i només tres anys després arribava a la presidència del govern dels jutges i del principal tribunal de la jerarquia judicial espanyola. Part de la seva carrera l'ha dedicada a l'àmbit polític, cosa que també ha fet que se l'observi amb lupa. Concretament, va ser alt càrrec durant els dos governs d'Aznar, entre l'any 1996 i l'any 2000 com a director general d'Objecció de Consciència i entre l'any 2000 i el 2004 com a director general de Relacions amb l'Administració de Justícia, amb els ministres de Justícia Ángel Acebes i José María Michavila.

Se'l defineix com un magistrat tècnic, però durant la seva etapa no ha amagat que també té voluntat d'incidir en l'àmbit polític. Ha estat la cara visible del poder judicial durant els anys més intensos del procés sobiranista i uns dels ariets de la repressió judicial contra l'independentisme. Va ser especialment dur el seu discurs d'obertura de l'any judicial del setembre de 2017, quan va situar el poder judicial com a guàrdia de les essències constitucionals. Faltaven pocs dies pel referèndum de l'1-O i Lesmes, al costat de Felip VI, el ministre Rafael Catalá i el fiscal José Manuel Maza, ja va anticipar quina seria la resposta judicial en cas de tirar endavant la independència. Des d'aleshores, no ha abaixat el to i s'ha acomiadat del CGPJ criticant els intents de desjudicialització del procés.

Conviccions religioses i amic de Gallardón
Nascut a Madrid l'any 1958, és el gran de quatre germans. Va llicenciar-se en Dret a la Universitat Autònoma de Madrid i mentre estudiava les oposicions per ser fiscal va conèixer el seu amic Alberto Ruíz-Gallardón, que anys més tard faria carrera política amb el PP, arribaria a ser ministre de Justícia i impulsaria la renovació del CGPJ, amb Lesmes al capdavant. Just després d'aconseguir la plaça de fiscal, es va casar amb María Altagracia, una infermera que treballa en un hospital de Madrid, amb qui té cinc fills. En un perfil personal publicat l'any 2021 a Vanitatis, se'l defineix com un home tímid, que utilitza la barba per sentir-se segur, "molt religiós" i "de missa diària". Esportista, li agrada passejar i anar en bicicleta, i també jugar a pàdel almenys un cop per setmana.

Distanciat del sector conservador
He exercit de fiscal és especialista en l'àmbit contenciós-administratiu. També ha fet de magistrat al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià i a l'Audiència Nacional abans de fer el salt a la política de la mà d'Aznar. Amb el govern del PSOE, torna a la justícia, a l'Audiència Nacional, abans d'arribar al Suprem i ser nomenat president del CGPJ. Lesmes deixa el càrrec en una situació de molta tensió a la justícia espanyola i distanciat del sector conservador que el va portar al poder fa nou anys. Els conservadors del CGPJ, atrinxerats i en guerra oberta amb el govern espanyol, es neguen a facilitar la renovació del TC malgrat les peticions públiques de Lesmes, que després de quatre anys en funcions deixa pas per no ser -o no continuar sent- còmplice de l'anomalia judicial espanyola.