Carlos Lesmes dimiteix com a president del poder judicial després de quatre anys en funcions

Francisco Marín Castán, fins ara president de la sala civil del Suprem, assumeix el càrrec al capdavant del CGPJ amb l'aval de la cúpula de la judicatura espanyola arran del bloqueig del PP a la renovació del govern dels jutges

Carlos Lesmes, durant un ple recent del CGPJ
Carlos Lesmes, durant un ple recent del CGPJ | CGPJ
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:03h
Ho va deixar caure en l'obertura de l'any judicial, va donar unes setmanes de marge, i finalment s'ha confirmat. El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha presentat la seva dimissió aquest dilluns després de quatre anys en funcions pel bloqueig del PP a la renovació de l'organisme. Lesmes, que fins ara no havia contemplat de manera seriosa la possibilitat de deixar el càrrec, va començar a preparar el terreny fa uns dies i marxa amb retrets als principals partits espanyols, incapaços de posar-se d'acord per la negativa dels populars a facilitar un canvi de majories al govern dels jutges, que té el mandat caducat des de finals de 2018.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat una reunió d'urgència a la Moncloa amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo per abordar la renovació de l'òrgan constitucional. Fa quatre anys, els dos partits van arribar a un principi d'acord per situar Manuel Marchena al capdavant, però la filtració d'unes converses en què dirigents del PP asseguraven que gràcies a això controlarien el Suprem va frenar l'operació. Des d'aleshores, cap de les propostes ha tingut recorregut. Aquest dilluns, han acordat donar-se una última oportunitat per desbloquejar la situació. Després d'oficialitzar-se la dimissió de Lesmes, el Suprem ha exigit a PSOE i PP que acabin "immediatament" amb el que suposa un "desastre constitucional". 

El nou president del CGPJ, i també del Tribunal Suprem, serà Francisco Marín Castán, president de sala del Suprem de més antiguitat, que ocuparà el càrrec fins que PP i PSOE es posin d'acord per renovar l'organisme. Ara com ara no es preveu cap pacte. El magistrat arriba al càrrec amb l'aval de la cúpula de la judicatura espanyola, crítica també amb el bloqueig polític, i que fa uns dies lamentava que Lesmes es veiés "obligat a dimitir" perquè els dos principals partits incompleixen les seves "obligacions constitucionals". Un dels reptes que té al davant el nou president és facilitar la renovació del Tribunal Constitucional, bloquejada pels vocals conservadors del CGPJ. Les darreres tres reunions han fet evident que no hi ha horitzó d'acord.

Marín (Segòvia, 1952) és considerat un conservador moderat i fins ara era el president de la sala primera, la civil, al Tribunal Suprem, càrrec que va assumir el 2014. També és vicepresident interí del Suprem des del 2019. Marín va ingressar a la carrera judicial el 1977 com a primer de la seva promoció i va arribar al Suprem com a magistrat del gabinet tècnic. No va ser fins a l'any 2000 que va ser nomenat magistrat de l'alt tribunal, on també hi ha el seu germà, Fernando, magistrat de la sala cinquena, la militar.

Marxa criticant la desjudicialització
Carlos Lesmes va ser elegit president del CGPJ l'any 2013. El càrrec, amb una durada prevista de cinc anys, s'ha allargat pràcticament quatre anys més pel bloqueig polític. El també president del Suprem ha estat la cara visible del poder judicial durant els moments més tensos del procés sobiranista, en què va avalar la repressió judicial contra el procés. Crític amb el govern de PSOE i Podem, va criticar els intents de desjudicialització en el darrer discurs públic davant la cúpula judicial espanyola i al costat de Felip VI i la ministra de Justícia, Pilar Llop

El fins ara president del govern dels jutges és del sector conservador, però marxa distanciat amb els vocals d'aquest bloc, organitzats per bloquejar la renovació del TC. El CGPJ té potestat per nomenar dos magistrats del tribunal de garanties i Lesmes va demanar als vocals que no impedissin aquests nomenaments. Després de dues reunions fallides, el complot del bloc conservador ha impossibilitat fins ara el nomenament dels magistrats, que juntament amb els que ha de nomenar el govern espanyol facilitarà un canvi de majories al TC.