ERC insta Junts a «reforçar» el Govern al debat de política general: «No és moment de desestabilitzar»

Els republicans plantegen que la cita parlamentària que arrenca aquest dimarts sigui una "oportunitat" per oferir "solucions" a famílies i empreses, i per enfocar un "camí ampli" cap a l'autodeterminació

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns. | Europa Press
26 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:05h
La relació entre ERC i Junts es posarà a prova al debat de política general que arrenca aquest dimarts al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, té previst centrar-se en l'anunci d'un paquet de mesures anticrisi per combatre la inflació -accions negociades entre els socis del Govern en els darrers dies-, per bé que també formularà una proposta "àmplia" per a l'autodeterminació. La discussió en l'agenda nacional permetrà calibrar el recorregut de l'executiu de coalició, després que en els darrers dies Junts hagi matisat el calendari de pressió a ERC, que tenia com a data clau la cita parlamentària d'aquesta setmana. Els republicans consideren que el debat ha de ser una "oportunitat" per oferir "solucions" a famílies i empreses i, alhora, per enfocar una "proposta de país" que permeti al sobiranisme poder avançar. Per això, ERC ha demanat aquest dilluns que la discussió serveixi per "reforçar" el Govern.

L'encarregada de verbalitzar el missatge a Junts ha estat la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, que fet una crida a esquivar la "divisió". "No és moment de desestabilitzar el Govern per qüestions internes. Seria irresponsable", ha afirmat Vilalta, que ha recordat que la setmana convida a mostrar-se "útil" i formular plantejaments "constructius". Els republicans han celebrat que el seu soci de l'executiu no faci "ultimàtums" i han apuntat que "el Govern continuarà fort" si depèn d'ERC. "El debat és una oportunitat per generar complicitat i aliances, i per donar respostes a la gent", ha insistit la portaveu de la formació presidida per Oriol Junqueras.

En relació a la proposta sobre l'autodeterminació, que Aragonès desplegarà aquest dimarts al Parlament, ERC ha evitat donar-ne detalls, per bé que ha puntualitzat que ha estat consultada amb Junts. "Estem convençuts que el que farà el president és una proposta de país, que permeti teixir consensos", ha exposat Vilalta, que ha subratllat que el plantejament del president de la Generalitat "apel·larà a grans majories" i s'haurà de desplegar en els propers mesos. Al marge del discurs d'Aragonès, ERC i Junts mantenen contactes sobre les propostes de resolució del debat. Al marge de les sectorials que presentaran conjuntament, no està descartat encara que consensuïn un text "de mínims" sobre l'agenda nacional.

ERC ha volgut destacar que les "polítiques útils" que desplega el Govern de la Generalitat és el camí més recte perquè "la ultradreta continuï sent residual" a Catalunya. Ho ha exposat en contraposició a lavictòria de l'extrema dreta a Itàlia. "És en moments com aquests quan les forces progressistes, d'esquerres i antifeixistes, tenim la responsabilitat de donar respostes a la ciutadania", ha dit Vilalta, que ha reclamat al govern espanyol del PSOE i Unides Podem que estigui a l'"altura" per combatre l'ascens del neofeixisme.

Missatge contra el racisme i record de l'1 d'octubre
Els republicans han anunciat aquest dilluns que aquesta setmana promouran un manifest de suport a la diputada Najat Driouech després que el partit hagi detectat "actituds intolerables de racisme i assenyalament" contra la seva figura. En relació a les efemèrides dels propers dies, ERC també ha confirmat que els seus representants seran presents a la manifestació per commemorar el cinquè aniversari de l'1 d'octubre, promoguda des del sobiranisme civil. El partit també té previst divendres un acte propi a La Ràpita, un dels municipis en què les càrregues policials van ser més violentes en la jornada del referèndum del 2017.