La premsa basca s'alia per exigir un judici just per al periodista Pablo González

El professional, que cobria la guerra a Ucraïna, fa sis mesos que és pres a Polònia acusat de ser un espia rus

Pablo González, en una imatge d'arxiu.
Pablo González, en una imatge d'arxiu. | Pablo González
NacióDigital
25 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:02h
Els directors de les set principals capçaleres del País Basc han signat un article conjunt en defensade Pablo González, un periodista que cobria la guerra d'Ucraïna quan la policia de Polònia el va retenir acusat de ser un espia rus. González, nascut a Moscou, fa sis mesos que està empresonat. En l'escrit, els representants dels diaris han denunciat la situació del periodista i han exigit respecte als seus drets humans i un judici just

L'article ha estat publicat aquest diumenge simultàniament a les set capçaleres. Són les següents: GARA, dirigida per Iñaki Soto; Berria, liderada per Martxelo Otamendi; Diario Noticias de Navarra, amb Joseba Santamaría al capdavant; Deia, d'Iñaki González; El Diario Vasco, sota la batuta de David Taberna; El Correo, de José Miguel Santamaría; el Diario Noticias de Álava, dirigit per Marta Martín, i el Diario Noticias de Gipuzkoa, d'Eduardo Iribarren. La iniciativa d'escriure el text ha anat de bracet de l'Associació i el Col·legi Basc de Periodistes. 

Tots ells han considerat que la situació que travessa González és "escandalosa" i han fonamentat la seva qualificació en la denúncia que han fet diversos organismes oficials al respecte, com ara les Juntes de Biscaia. Els rotatius han exposat les condicions de la seva detenció i empresonament i han considerat que es "vulneren" tot un seguit de llibertats: la llibertat de premsa, el dret a la defensa i els drets "més bàsics" de les persones detingudes, "recollits en diferents normes i tractats de la Unió Europea i de les Nacions Unides". 

La missiva està dirigida a la societat basca, a les seves institucions i a les autoritats europees, a les quals han demanat que "facin un esforç pel seu alliberament i per garantir que tingui un procés judicial just i transparent, amb independència del resultat". En aquesta línia, han defensat que "la guerra no pot ser excusa per retallar la llibertat d'expressió i el dret de la ciutadania a la informació". Podeu llegir la versió original del text fent clic en aquest enllaç.