Mig miler de persones involucrades en els aldarulls de la segona nit de festes de la Mercè

El tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha explicat que hi ha 12 detinguts, dos dels quals directament relacionats amb la vandalització d'una carnisseria al barri de Sants

El Sergio, fill del propietari de la xarcuteria La Muntanya, assenyala les visibles destrosses després del saqueig.
El Sergio, fill del propietari de la xarcuteria La Muntanya, assenyala les visibles destrosses després del saqueig. | Blanca Blay
25 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:40h
500 persones estan relacionades amb els aldarulls de la matinada d'aquest diumenge al barri de Sants de Barcelona després dels concerts de la Mercè a l'avinguda de Maria Cristina. Les ha xifrat el tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Albert Batlle, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, en la qual també ha explicat que hi ha 12 detinguts, dos dels quals directament relacionats amb la vandalització d'una carnisseria al carrer de la Creu Cuberta, un dels negocis més afectats. "Això no és festa, és vandalisme"​, ha resumit el propietari de l'establiment, prop de la plaça Espanya.

Segons Batlle, els incidents han començat al voltant de les 4:40 de la matinada, quan les brigades de neteja municipals han intentat que un grup de joves que feia botelllot al parc de Joan Miró (Sants) desallotgés la zona per poder treballar. Els nois s'han resistit i la Guàrdia Urbana s'ha vist obligada a actuar. Ha estat en aquest moment que han començat tots els problemes. 

Primer, hi ha hagut corredisses i després, s'ha anat acumulant gent als aldarulls. La pressió en l'ambient ha anat en augment i el conflicte ràpidament ha anat a més. Els vàndals han llençat objectes als membres del cos de seguretat, han cremat vuit contenidors i centenars de motos, saquejat i destrossat botigues i set vehicles i trencat vidres d'establiments. També han deixat un rastre de motocicletes tirades a l'asfalt. Els Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat han hagut de desplegar unitats i intervenir per mirar de contenir la situació. Els Mossos, de fet, han necessitat fer càrregues policials. Finalment, però, segons Batlle, la situació s'ha pogut donar per controlada a les 5:30 del matí.
 

Diverses motos tirades a terra a Sants, Barcelona. Foto: ACN


El balanç del SEM: 38 persones ferides lleus i sis en estat greu 
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha fet balanç de les assistències que ha hagut de fer durant la nit, 44, i també n'ha detallat l'evolució: 38 persones estan en estat lleu i sis en estat greu. En total, el SEM va haver d'activar nou unitats terrestres i dos comandaments.

El titular de Seguretat del consistori ha considerat que el fet que aquesta nit passada no plogués i es poguessin mantenir tots els concerts amb normalitat pot ser un dels motius que expliquin per què hi ha hagut aldarulls, mentre la primera jornada de concerts -la nit de divendres a dissabte- va transcórrer sense incidents. A partir d'ara, ha remarcat, es pararà "atenció especial" en l'eix de Creu Coberta i la carretera de Sants. Així i tot, Batlle ha volgut fer una crida al "civisme" de cara a les pròximes nits i ha enviat un missatge de suport i solidaritat als comerciants del barri, amb els quals, ha apuntat, un representant de l'Ajuntament ja s'ha reunit.

 

Vidres trencats a l'aparador de la botiga de roba Ros, al carrer Creu Coberta. Foto: Blanca Blay


En declaracions a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, també ha lamentat els fets i ha valorat que les destrosses "no són del nivell que vam veure el 2021". I és que el curiós del cas és que els aldarulls han passat pràcticament en el mateix lloc on l'any passat un macrobotellot va acabar amb greus danys per a la ciutat, amb desenes d'arrestats i ferits. Aleshores, les festes es produïen en plena pandèmia.

L'alcaldessa també ha volgut destacar "totes les persones que gaudeixen de forma cívica" i ha considerat que més enllà d'aquests fets, protagonitzats "per una minoria", la Mercè d'enguany està sent un "èxit". A més a més, ha explicat que hi haurà incidents que passaran a la via judicial perquè s'assumeixin responsabilitats i ha anunciat reforços per aquesta nit, per tal que no es torni a produir una situació similar.

Colau també s'ha referit a l'apunyalament mortal de plaça Espanya. I és que aquesta matinada, "independentment dels aldarulls" -tal com ha insistit a desmarcar l'alcaldessa-, ha mort un noi de 25 anys a una de les boques del metro de la zona. El jove ha estat agredit amb una arma blanca a conseqüència de la qual ha patit una aturada cardíaca. I tot i que una unitat del SEM l'ha atès ràpidament, res ha pogut fer per salvar-li la vida. Colau ha lamentat i condemnat els fets i ha conclòs que una cosa com aquesta "no hauria de passar mai".

A banda de la situació que s'ha viscut aquesta nit, Colau ha subratllat que hi ha hagut un augment de la seguretat a la capital catalana i que, respecte al 2019, els delictes han seguit una tendència a la baixa.