La diada castellera de la Mercè a Tarragona més particular

Milers de persones segueixen l'esdeveniment amb castells «in extremis» i 25 pilars caminant del Serrallo

L'enxaneta de la colla de Sant Pere i Sant Pau, pujant al balcó de l'ajuntament
L'enxaneta de la colla de Sant Pere i Sant Pau, pujant al balcó de l'ajuntament | Josep M. Llauradó
24 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:34h


Castells in extremis. Així ha estat la diada de la Mercè més sentida dels últims anys a Tarragona, després que a última hora, davant del perill que la pluja tornés a fer acte de presència, s'ha reduït a una sola ronda de castells per prioritzar el tret característic de la diada: els pilars caminant. Amb molta emoció, les quatre agrupacions locals han pogut arribar sense problemes a la façana de l'Ajuntament, des del pla de la Seu.

Tot plegat començava passats uns minuts de les 12 del migdia, l'hora alterada i fixada el dia abans arran de la suspensió de la diada de Santa Tecla. El públic s'amuntegava als accessos de la plaça de les Cols, com si els aiguats que van deixar imatges impactants no haguessin succeït.

Els Xiquets de Tarragona aixecaven amb tranquil·litat un 5 de 8, mentre que la Jove apostava pel 4 de 8, els Xiquets del Serrallo pel 3 de 7 i la colla castellera de Sant Pere i Sant Pau pel 3 de 8. Tots ells descarregats i admirats per milers de tarragonins -i també de turistes- que tenien clar el que havien vingut a veure: els pilars caminant.

Amb tot el cúmul d'assistents, les colles han hagut d'empènyer les fileres de persones per poder tenir suficient espai per maniobrar. Els primers, per antiguitat, han estat els Xiquets. Gràcies a ells s'ha començat a fer camí i l'espai s'ha pogut anar buidant.

El recorregut ha estat molt més plàcid a mesura que la Jove i després els Xiquets del Serrallo obrien pas. Els esperava una plaça de la Font plena de gom a gom i el balcó de l'Ajuntament amb les autoritats i, en honor a la patrona, totes les agrupacions han pogut finalitzar amb èxit el seu recorregut.

Molt especial ha estat el trajecte dels Xiquets del Serrallo, que aquest 2022 han completat el seu 25è pilar caminant seguit. La colla del barri mariner va ser fundada l'any 1988 i habitualment obté el protagonisme en aquesta cita castellera a la ciutat per l'entrenament i la dedicació que hi posen.

Aquest cop, les llàgrimes brollaven dels ulls mentre alguns dels seus integrants anaven enumerant des de l'1 fins al 25 tots i cadascun dels pilars caminant exitosos. I si bé l'enxaneta serrallenca no ha pujat al balcó estirant la faixa -ho ha fet després, a peu, saludant el públic-, sí que ho ha fet l'enxaneta de Sant Pere i Sant Pau, amb el pilar caminant que ha tancat una de les diades de la Mercè més particulars que es recorden.
 

El pilar caminant dels Xiquets de Tarragona, durant la seva baixada pel carrer Major. Foto: Josep M. Llauradó

El pilar caminant de la Jove de Tarragona, durant la seva baixada a la plaça de les Cols. Foto: Josep M. Llauradó

El pilar dels Xiquets del Serrallo, a les escales del pla de la Seu. Foto: Josep M. Llauradó

El pilar dels Xiquets del Serrallo, a la baixada de la Misericòrdia. Foto: Josep M. Llauradó

El pilar caminant de la colla castellera de Sant Pere i Sant Pau, a la plaça de la Font. Foto: Josep M. Llauradó