El Govern presenta el hub digital al Besòs: «Volem que el talent català treballi a casa»

El Catalunya Media City, que podria ser una realitat el 2030, s'ubicarà prop de Les Tres Xemeneies i apostarà per la indústria del videojoc i de l'audiovisual

Representants polítics davant les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.
Representants polítics davant les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. | Govern
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:16h
El Govern ha presentat aquest divendres el projecte per un hub digital prop de la zona de Les Tres Xemeneies del Besòs. Un complex que està previst que ocupi  32 hectàrees de l'espai i amb projectes com habitatges socials, vivers d'empreses, zones verdes, la connectivitat del cable sumari. A més, en aquest espai s'hi crearà el Catalunya Media City, un equipament que l'executiu vol situar com a "punter" de la indústria del videojoc i l'audiovisual.

En l'acte de presentació des del Campus de la UPC a Sant Adrià de Besòs en què han assistit el president Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera de Cultura Natàlia Garriga, també s'ha situat el hub digital com una manera d'aconseguir que el talent català no hagi de buscar oportunitats fora del país: "Volem que es quedin a treballar a casa nostra". Està previst crear un "espai modern i atractiu" amb platons, estudis de gravació, espais de postproducció, formació professional, recerca universitària i molt més.

Per l'executiu, Catalunya té una tradició audiovisual molt forta i molt potent, i creu aquesta nova infraestructura permetrà dotar d’eines modernes i de llocs de treball a tot el sector. "Fins ara teníem el talent, ara tindrem també el centre necessari perquè aquest talent s’expressi i no hagi de marxar a llocs com Madrid cridats per les inversions milionàries reforçades per l’Estat", assegura el Govern.
 
Al seu torn, Aragonès ha situat el Catalunya Media City com "un dels grans projectes de la dècada" en l’àmbit audiovisual català. "S'alimenta d'una potent tradició artística, cultural i industrial i té una ubicació estratègica, al servei del talent del país i per atraure'n d'extern", ha explicat durant l'acte de presentació. Els representants de l'executiu també han estat acompanyats per l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; i el tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.

De fet, la setmana vinent els consistoris de Sant Adrià de Besòs, dilluns, i Badalona, dimarts, aprovaran el Pla Director Urbanístic (PDU) del sector. Les administracions implicades han fet un acte conjunt per mostrar unitat al voltant de les Tres Xemeneies i presentar el projecte com el gran motor transformador econòmic i social de la pròxima dècada a Catalunya. Per al territori, la iniciativa vol ser també un pas definitiu per erradicar vulnerabilitats a l’extrem nord de Barcelona i fer reflotar econòmicament les ciutats del Besòs. Segons el Govern, hub podria ser una realitat el 2030.

"Ja tocava", ha exclamat Guijarro: "En aquest costat del Besòs portem molt de temps reclamant el nostre paper al país". El projecte, ha apuntat Puigneró, servirà per "erradicar vulnerabilitats, econòmiques, socials i residencials" a l’àmbit del Besòs. "Estem alineats i creiem en l’oportunitat que ens pot donar aquest hub", ha afegit Cañete. Al seu torn, Martí ha aplaudit la temàtica del hub de les Tres Xemeneies: "Barcelona és la capital del sud d’Europa en tecnologia i audiovisual i apostar-hi és la millor manera de dir al món que som aquí".