La Generalitat engega un programa pioner per protegir la salut mental dels joves migrats sols

Es formaran professionals de la salut i de l'àmbit social, es captaran extutelats perquè facin acompanyament als menors migrats sols que arriben a Catalunya i s'iniciarà un servei d'assistència psiquiàtrica

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, aquest divendres
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, aquest divendres | ACN
23 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:58h
La Generalitat posa en marxa el projecte "Capacitats d'atenció a la salut mental dels joves migrats sols" perquè puguin tenir "una vida plena amb les màximes condicions i igual que la resta de menors del país". Així ho ha anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, aquest divendres des del Palau Macaya, on s'ha formalitzat la signatura d'inici del projecte juntament amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el president a Catalunya d'Unicef, Jaume Lanaspa.

El nou projecte té l'objectiu de treballar "de la mà" dels joves migratssols que arriben a Catalunya i que, segons ha detallat Cervera, sovint tenen "vides traumàtiques" derivades de la necessitat de fugir del seu país d'origen. Amb el nou projecte, la Generalitat engega un procés de formació per als professionals de la salut i treballadors de la DGAIA en matèria de salut mental, la captació de nois i noies extutelats perquè puguin fer acompanyament i tutela als nous menors migrats sols que arriben a Catalunya -actualment n'hi ha 3.700 i tots són susceptibles d'acollir-se al programa si ho desitgen- i la posada en funcionament d'un servei d'assistència psiquiàtrica. 

"És un projecte enormement valuós i fonamental", ha assegurat Lanaspa, fent referència al poc acompanyament que han rebut abans d'arribar a Catalunya aquests menors i la necessitat de fer-los costat un cop aterren en territori català. En aquest sentit també s'ha pronunciat el conseller de Salut, que ha recordat que la salut mental és una "prioritat" del Govern, ja que són problemes que van cada dia en augment. 

Argimon, per la seva part, també ha fet referència a la gran "rellevància social" que té la signatura d'aquest conveni. "Estem parlant d'un col·lectiu de persones joves migrants que és molt vulnerable", ha assegurat, mentre ha celebrat que fins a 300professionals de la salut puguin rebrenovaformació per tractar i acompanyar correctament aquest col·lectiu.

En finalitzar la roda de premsa, una representant de l'ONU sobre el b africà ha agraït "enormement" la tasca de la Generalitat en aquesta matèria i ha assegurat que Catalunya és el primer país a dur a terme una acció per protegir la salut mental dels menors migrats sols. En aquest sentit, Lanaspa s'ha mostrat favorable a la possibilitat que el Govern demani a Europa que s'impliqui en aquest tipus de projectes "tan necessaris".