País Basc i Galícia se sumen a la guerra fiscal del PP

Calviño critica la "competència a la baixa destructiva" entre autonomies amb l'impost de patrimoni i assegura que el resultat d'aquestes decisions serà "empobrir l'estat del benestar"

Rueda i Urkullu, en imatges d'arxiu
Rueda i Urkullu, en imatges d'arxiu | Agències
23 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:57h
Ja són cinc les comunitats autònomes que s'han sumat a la guerra fiscal del PP. En 24 hores, el País Basc ha anunciat una rebaixa de l'IRPF i Galícia una bonificació del 50% en l'impost de patrimoni. Se sumen, així, al debat sobre els impostos emprès per Madrid i Andalusia, on no paguen la taxa de patrimoni, i també Múrcia, que ha rebaixat un 4,1 l'IRPF i estudia ara eliminar l'impost de patrimoni.

La ministra d'Afers Econòmics i vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha criticat la "competència a la baixa destructiva" entre autonomies amb l'impost de patrimoni i ha assegurat que el resultat d'aquestes decisions serà "empobrir l'estat del benestar". Calviño ha demanat que "algú posi ordre" al PP si és que "hi ha algú al capdavant". Per a ella, aquestes són decisions "totalment incongruents" amb la lluita contra els paradisos fiscals que defensa l'Estat en l'àmbit internacional. "És incoherent que tinguem una posició diferent dins el nostre país", ha apuntat.

L'anunci del País Basc
El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha anunciat una deflactació dels trams de tributació de la part autonòmica a partir de l'1 de gener de 2023. El govern basc ho farà, han detallat, per contrarestar l'efecte de la inflació en els ingressos dels contribuents bascos i quan encara no han passat ni dos mesos de l'ajust del 4% en l'IRPF. Urkullu ja va anunciar el passat 28 de juliol un ajust del 4% pactat amb els seus socis del PSE-EE per compensar l'encariment de la vida.

L'anunci gallec
Per la seva banda, el president de la Xunta de Galícia,  Alfonso Rueda, ha anunciat aquest divendres una nova rebaixa de l'Impost de Patrimoni en el seu territori. La Xunta ja bonificava el 25% d'aquest impost per als ciutadans amb béns valorats en més de 2 milions d'euros, i ara, resultat de la nova rebaixa, la bonificació se situarà en el 50% el 2023. Malgrat això, Rueda ha evitat la supressió total de l'impost i ha assegurat en un tuit que la seva política fiscal "aporta certeses i estabilitat".
 
L'home al capdavant de la Xunta ha negat sentir-se pressionat per altres comunitats com Andalusia o Madrid per abaixar els impostos i ha apuntat que la intenció del seu govern és ajudar els més vulnerables a través d'accions sobre el tram autonòmic de l'IRPF. Galícia també estudia, ara, rebaixar l'IRPF per compensar l'auge de la inflació.

No obstant això, la majoria de grans patrimonis -82.456- declara a Catalunya. És per això que el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, es va mostrar confiat, en una entrevista a TV3, que la Generalitat acabaria bonificant el 95% de l'Impost de Patrimoni, tot i que la Generalitat ja ha assegurat que no entrarà en cap "subhasta populista".

L'impost a les grans fortunes
Mentrestant, el líder conservador Alberto Núñez Feijóo ha respost a l'anunci del nou impost "temporal" a les grans fortunes que prepara l'executiu de Pedro Sánchez insistint en la seva proposta de rebaixar l'IVA dels productes bàsics i deflactar l'IRPF a les rendes inferiors als 40.000 euros

Però per a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la solució passa per una harmonització fiscal. La vicesecretaria general del PSOE ha criticat la competició entre autonomies i "l'espiral de baixada d'impostos" generada pel dúmping fiscal de Madrid.