Romero rebat a Junqueras que fa 10 anys que governa amb CiU: «Qui els deu tapar les vergonyes deu ser ell»

La portaveu del PSC al Parlament també demana a Aragonès que tingui un cara a cara amb els grups en el debat de política general i no faci una resposta genèrica

Alícia Romero demana
Alícia Romero demana | Adrià Costa
NacióDigital
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:23h
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha replicat al president d'ERC, Oriol Junqueras, que el seu partit fa 10 anys que governa amb CiU. "Qui els deu tapar les vergonyes deu ser ell", ha opinat en una entrevista concedida a Ràdio 4 i La 2 aquest divendres. D'aquesta manera Romero ha rebatut a Junqueras, que va afirmar que hi ha gent de Junts i del PSC que es tapen els casos de corrupció entre ells.

La portaveu socialista li ha recordat que el 2012 va signar el primer acord amb Artur Mas i també ha lamentat el to "dur" de Junqueras contra el PSC. Segons Romero, les paraules del republicà denoten "inseguretat" i "debilitat" i ha assegurat que no entén "l'odi" que té cap als socialistes catalans. "Junqueras fa 10 anys que governa amb CiU, o convergència o Junts o la postconvergència. Jo crec que quan un escolta Junqueras pensa que està parlant d'una pel·lícula diferent a la què estem vivint tots. Qui deu tapar les vergonyes deu ser ell, no nosaltres que estem a l'oposició amb una actitud constructiva", ha afegit.

 El PSC demana a Aragonès un cara a cara amb els grups al debat de política general
En un altre àmbit polític, Romero ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que respongui a cada grup al debat de política general i no faci una resposta conjunta. "La resposta global fa que es perdin molts enfocaments i no podem fer el contrast d'idees que planteja el debat", ha criticat. Romero també ha dit que el format previst per al debat respon a un "monòleg" d'Aragonès  i ha afirmat que respon a una "qüestió de confiança" del president de la Generalitat.

"Aragonès és poruc, no sé si per inseguretat, però no s'afronta un a un als grups", ha afegit. Per això, el PSC ha demanat una reforma i una "modernització" de l'estructura i el format del debat perquè sigui "més transparent i democràtic".

 Romero creu que les declaracions d'Alsina denoten "menyspreu"
D'altra banda, la portaveu socialista també s'ha referit sobre les declaracions de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, en una televisió israeliana, on ha assegurat que la condemna a Israel per polítiques "d'apartheid" que va aprovar el Parlament al juny "no és la posició del Govern ni la dels catalans". Segons Romero, les paraules de la consellera denoten "menyspreu al Parlament" i ha defensat que a alguns "no els hi agrada la democràcia".

 Els socialistes demanen "un esforç" econòmic a "qui més té"
Respecte de la fiscalitat, Romero ha defensat els impostos que "permeten tenir serveis públics" i ha assegurat que a Madrid es pot veure "una mala sanitat i una mala educació" arran del seu sistema fiscal. "Demanem una mica més d'esforç a qui més té, bancs, energètiques... És molt raonable i és el que està plantejant el govern d'Espanya, i veurem en què es concreta", ha expressat.

Sobre el sistema de finançament autonòmic, Romero ha defensat que "la situació del país basc no és la situació de la resta de comunitats" i ha assegurat que "les peticions" del lehendakari, Íñigo Urkullu, per abaixar impostos "tenen poc a veure amb les que fan la resta de presidents autonòmics".

Pel que fa a les dietes lliures d'impostos dels diputats, la portaveu dels socialistes ha assegurat que "la presidència en funcions" del Parlament "dificulta que es prengui una decisió al respecte". La portaveu del PSC també ha afirmat que "a vegades es fa una certa demagògia amb certes coses" i ha dit que, en comparació amb la resta de parlaments, "tots tenen un sou distribuït entre salari i dietes". Romero ha conclòs que "l'any que ve una part de dietes passarà a sou i a poc a poc aquesta regularització serà una realitat".