El TSJC manté el 25% de castellà en dos casos malgrat la nova legislació

El tribunal considera que el nou marc legal de la Generalitat no afecta les mesures cautelars adoptades en dos instituts

Manifestació en defensa de la immersió
Manifestació en defensa de la immersió | Adrià Costa
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:40h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha negat a revocar el 25% de castellà en dos centres educatius malgrat la nova legislació aprovada pel Parlament i el Govern. Els jutges consideren que no és necessari aixecar les mesures cautelars d'aquests casos concrets, perquè el nou marc legal de la Generalitat no contradiu aquestes resolucions. "De l'examen de la nova normativa es constata que la modificació operada pel decret llei i la llei no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular", diu la resolució.

El mateix tribunal va dir fa uns mesos que, amb l'actual legislació, no es podia aplicar la sentència que fixa el 25% de castellà en tots els centres de Catalunya. Per això, va decidir presentar una qüestió d'inconstitucionalitat i demanar al Tribunal Constitucional que analitzés la nova normativa de la Generalitat. Paral·lelament, l'alt tribunal també s'haurà de pronunciar sobre els recursos presentats pels partits espanyolistes contra la llei i el decret. La llei en qüestió va ser aprovada per ERC, Junts, PSC i els comuns, metre que el decret va ser convalidat amb els vots d'ERC, Junts i els comuns. La legislació compta amb l'aval unànime del Consell de Garanties Estatutàries

En aquests dos casos concrets -són alumnes de primer d'ESO representats per un mateix advocat-, la sala cinquena del TSJC manté que la resolució cautelar recorreguda per la Generalitat "no queda afectada de manera automàtica" per modificació normativa. Els jutges recorden que el decret del Govern elimina els percentatges per aprovar els projecte lingüístics de cada centre, però "no afecta el dret individual reconegut de manera cautelar a l'alumne". De tota manera, el TSJC admet que si el centre afectat ha d'aplicar la nova normativa, això sí que podria afectar la mesura cautelar. Ara bé, mentre això no passi, "la mesura cautelar no resulta incompatible amb el nou marc normatiu". 

El TSJC reconeix, doncs, que el nou marc normatiu de la Generalitat "pot limitar l'abast de la tutela cautelar que pugui acordar-se en un futur" i per això, diuen els jutges, s'ha presentat una qüestió d'inconstitucionalitat. Ara bé, la legislació catalana "en cap cas incideix de manera instantània sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes". "Encara que la legislació catalana no defineixi el castellà com a llengua vehicular, el seu ús educatiu està recollit en la normativa i el dret individual de l'alumne a rebre ensenyament en castellà té base constitucional i reconegut en la legislació estatal", argumenta el tribunal. En altres casos, el TSJC ha rebutjat aplicar el 25% de castellà en aules arran de la nova llei.

Educació hi recorrerà
Educació recorrerà la decisió del TSJC, segons ha confirmat la secretària general del departament, Patrícia Gomà. La número 2 del Departament defensa que el "nou marc jurídic fa inaplicable aquestes mesures" perquè estableix que "no s'apliquen percentatges" en l'aprenentatge de les llengües. Gomà creu que el que fa el tribunal és "retorçar els arguments" en un "filibusterisme jurídic" que genera "confusió a les famílies", "inseguretat jurídica" als centres afectats i "discriminació" entre alumnes.