Els conductors de bus de TMB apugen el to: més vagues parcials a l'octubre

Una assemblea amb una "majoria aclaparadora" ha decidit mantenir les aturades per la Mercè i dies posteriors i ampliar-la de manera indefinida

Un autobús en serveis mínims, durant el primer dia de vaga de conductors de TMB
Un autobús en serveis mínims, durant el primer dia de vaga de conductors de TMB | David Cobo
22 de setembre del 2022
Actualitzat el 28 de setembre a les 18:43h
Els conductors dels autobusos de TMB apugen el to de la protesta i arrosseguen l'empresa pública a un nou escenari de conflicte laboral: si no hi ha una nova oferta, les aturades laborals es multiplicaran. Així s'ha decidit en una assemblea multitudinària celebrada a les Cotxeres de Sants de Barcelona, on a mà alçada s'ha decidit "per majoria aclaparadora" mantenir les protestes previstes d'ara i fins a final de setembre i preparar-ne de noves per a l'octubre. Així, es mantindrà l'afectació sobre la mobilitat durant les festes de la Mercè -en què s'ha decretat uns serveis mínims del 33% del servei- i s'anirà més enllà davant la manca d'acord amb TMB.

Aquestes noves protestes de l'octubre no serien durant les dues primeres setmanes. Hi haurà una pausa entre el 30 de setembre, quan està prevista l'última jornada d'aturades parcials de dues hores en tres franges, i mitjans del mes següent. "Hem de donar 12 dies de marge per a la convocatòria de la vaga", apunta el representant de la CGT al comitè d'empresa, Juan Ramiro Garcia. Així doncs, es preveu que a partir de mitjans d'octubre es reactivin aquestes vagues entre les 2h i les 4h, les 10h i les 12h i les 21h i les 23h. 

Segons explica Garcia a NacióDigital, la voluntat majoritària dels concentrats en l'assemblea d'aquest migdia ha estat elevar la reivindicació laboral perquè l'empresa cedeixi. "És l'única manera que tenim d'aconseguir canvis, davant d'un escenari de gran inflació i pèrdua de poder adquisitiu", ha comentat. 

Les reivindicacions sindicals insisteixen que es faci un augment de les condicions salarials, almenys per igualar l'augment del 10% de l'IPC interanual, i que es compensi un deute històric que TMB rebaixa a la meitat mentre que els sindicats reclamen complet. La defensa de l'empresa pública passa per citar la llei de Pressupostos Generals de l'Estat, que fixa un topall d'un creixement del 2% dels salaris dels treballadors de les empreses públiques, però Juan Ramiro Garcia demana un exercici "d'imaginació financera" per plantejar alternatives.

De moment, la primera jornada de vaga ha tingut un seguiment del 95% dels treballadors, segons dades del comitè d'empresa. TMB, al seu torn, apunta que no s'han produït incidències fora del previst. Sobre la protesta, el director general del Bus de l'empresa pública, Jacobo Kalitovics, ha expressat aquest dijous que la direcció de l'empresa té "voluntat d'apropament" però el limita "al marc de la legalitat vigent", en referència a la pujada màxima d'un 2% prevista a l'Estat. En aquest sentit, ha apuntat que si el govern estatal canvia aquesta llei, es podrien estudiar més increments salarials.
Arxivat a