ERC reclamarà a Sánchez la recaptació total de l'IRPF i de l'impost sobre les energètiques

Els republicans presentaran al debat de política general una bateria de mesures fiscals per consolidar el model progressiu català: "Hem de fer front comú contra els privilegis i per combatre les desigualtats"

La portaveu d'ERC Marta Vilalta amb el diputat Lluís Salvadó.
La portaveu d'ERC Marta Vilalta amb el diputat Lluís Salvadó. | ACN
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:01h
ERC està treballant aquests dies en una bateria de mesures fiscals per reforçar el model català, fent-lo més "progressiu" i dotant-lo de més competències. Aquestes iniciatives les presentaran els republicans durant el debat de política general programat per la setmana vinent, i estaran principalment adreçades al govern espanyol. És per això que els republicans esperen sumar els suports necessaris perquè surtin aprovades i així "fer un front comú contra els privilegis i per combatre les desigualtats", ha declarat la portaveu Marta Vilalta en roda de premsa des del Parlament.

Acompanyada de Lluís Salvadó, diputat i vicesecretari general de coordinació interna dels republicans, han explicat que les peticions se centraran principalment en dues qüestions. Per una banda, la transferència competencial en matèria de gestió de l'IRPF perquè l'Agència Tributària de Catalunya passi a assumir la seva recaptació total. Per l'altra, que la recaptació que el govern espanyol farà a través dels nous impostos a la banca i les energètiques, també passin a ser competència de les comunitats autònomes, sumant-se així a peticions que ja han fet altres territoris com el País Basc.

A banda d'aquests reclams, els republicans han explicat que també presentaran propostes contra el dúmping fiscal, sobretot ara que Andalusia ha anunciat que suprimirà l'impost de patrimoni per atraure rendes altes: "És catalanofòbia econòmica", ha censurat Vilalta, que ha descrit aquesta operació com una "decisió política lamentable", i per això al debat de política general també instaran el Parlament a "denunciar els intents de recentralització" que s'estan duent a terme des d'Andalusia o Madrid: "Com més pinya fem, més fàcil serà que es pugui convertir en realitat", ha dit Vilalta per animar la resta de grups a sumar-se a la seva proposta.

Durant la roda de premsa Vilalta i Salvadó també han valorat l'impost a les grans fortunes que ha proposat avui mateix la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero. Han titllat la proposta d'"interessant", però Salvadó ha demanat que no hi hagi "invasió competencial" a les comunitats autònomes, en referència al fet que no entri en conflicte amb els marcs normatius que ja existeixen a cada territori.