El Parlament aparca la regulació de les dietes dels diputats per falta d'acord polític

La cambra catalana prepara el seu pressupost per a l'any 2023, on es preveu un increment del 2,13% en comparació a l'exercici anterior

El ple del Parlament en una imatge d'arxiu.
El ple del Parlament en una imatge d'arxiu. | ACN
22 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:12h
Cap dels compromisos verbalitzats l'any passat sobre la revisió del sou dels diputats té resposta un any després. El Parlament està preparant el seu pressupost per l'exercici del 2023 i en ell no es recull la partida necessària perquè les dietes lliures d'impostos passin a tributar al 100%, com s'havien proposat abordar els membres de la mesa. Fonts parlamentàries han atribuit aquesta qüestió a una "falta d'acord polític entre els grups", i mentrestant, per tant, aquesta carpeta queda guardada en un calaix.

El dilema, encallat des de la passada tardor quan es va decidir que les dietes passessin a tributar, és si els diputats han d'acceptar o no la reducció de sou que suposa la regularització. El 7 d'octubre la cambra va aprovar el pressupost del Parlament, de 65,6 milions, sense resoldre aquesta discrepància. ERC, Junts, el PSC i Ciutadans van votar aleshores a favor que fos el Parlament qui cobrís aquest cost -per bé que amb diferents posicions en relació amb el percentatge-, mentre que els comuns i la CUP van votar-hi en contra perquè consideren que ha d'anar a càrrec de cada diputat i no suposar més despesa per al Parlament. Des d'aleshores, el debat està enquistat i així seguirà.

Ara la cambra catalana treballa un nou pressupost que cotempla una quantitat de 66,9 milions d'euros, un increment del 2,13%, i que si res canvia, es preveu aprovar al ple programat pel 18 i 19 d'octubre amb el litigi sobre les dietes sense resoldre. Si bé l'any passat es va intentar fer una modificació del pressupost amb la previsió que es regularitzarien, aquest any la proposta passa per fer marxa enrere i continuar com abans. Al pressupost s'hi afegeix, com a novetat, que una mensualitat d'aquestes dietes sí que passi a tributar, el que representa entre 1.400 i 2.000€ anuals per cada diputat segons la prestació que percep.

Durant aquest últim curs i des de l'aprovació de l'últim pressupost, només la CUP ha fet propostes per reobrir el meló de la regularització. El mes de març, la formació anticapitalista va portar a la mesa del Parlament una proposta per forçar els grups a posicionar-se sobre aquesta qüestió. La proposta de la CUP passava perquè les despeses de representació passin a integrar-se al sou dels diputats i que la despesa afegida que suposarà la seva tributació d'IRPF sigui assumida per cadascun dels parlamentaris i no amb diners públics: en altres paraules, assumir una retallada de les seves retribucions, i donar compliment a que només s'abonin els viatges i desplaçaments que estiguin justificats.

Les quantitats per representació que reben els diputats oscil·len entre els 16.975 i els 23.895 euros anuals que complementen el sou base, establert en 2.921,8 euros mensuals. És una quantitat estimada fixa per a cada diputat en funció d'on visqui, es desplaci o no, sense que hagi d'acreditar res i que es percep encara que els plens es facin de forma telemàtica, com va passar arran de la pandèmia.