La UE no cau en l'amenaça de Putin i acorda imposar noves sancions a Rússia

Borrell assegura que el missatge del president rus d'utilitzar armes nuclears "no afebleix la determinació" europea de donar suport a Ucraïna

Josep Borrell, en una imatge d'arxiu
Josep Borrell, en una imatge d'arxiu | ACN
Lluís Girona
22 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:02h
Els ministres d'Exteriors dels 27 estats de la Unió Europea han acordat la matinada d'aquest dijous la imposició de noves sancions contra Rússia després que Vladímir Putin hagi iniciat una nova escalada de tensió en la guerra contra Ucraïna i després de l'anunci dels referèndums a les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. Així ho ha anunciat en un comunicat l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, qui ha detallat que Brussel·les continuarà donant suport a Ucraïna mitjançant el subministrament d'equip militar.

"Rússia, els seus líders polítics i tots els involucrats en l'organització d'aquests referèndums, així com en altres violacions del Dret Internacional i del Dret Internacional humanitari a Ucraïna, rendiran comptes i es presentaran mesures restrictives addicionals contra Rússia com més aviat possible", ha expressat Borrell en la missiva. En aquest sentit, ha reiterat la condemna de la UE a "l'última escalada de Rússia en la seva agressió il·legal", malgrat les "nombroses crides" de la comunitat internacional al Kremlin perquè aturi les seves accions.

Borrell creu que Rússia ha triat "el camí de la confrontació" en anunciar una "mobilització parcial" a Rússia, en fer suport a l'organització de "referèndums il·legals" als territoris ucraïnesos actualment "ocupats" per Rússia i en amenaçar novament amb l'ús d'armes de destrucció massiva. "Les referències a les armes nuclears no afebleixen la nostra determinació, resolució i unitat per ajudar Ucraïna", ha dit l'Alt Representant.

"La UE es manté ferma en el seu suport a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, i exigeix que Rússia retiri de forma immediata, completa i incondicional totes les seves tropes i equip militar de tot el territori d'Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes", ha afegit, recordant que Ucraïna té el dret a defensar-se. Amb tot, Borrell ha felicitat les forces armades del país presidit per Volodímir Zelenski pel seu "coratge" i els èxits collits durant l'actual contraofensiva.

També ha lamentat que, a més de l'"immens patiment" causat per l'agressió russa al poble ucraïnès, Rússia hagi "optat per estendre encara més" el cost de la guerra també per a la població russa a través de la "mobilització parcial". El màxim representant de la diplomàcia europea ha convocat una reunió d'emergència dels ministres d'Exteriors de tots els països membre de la UE, que ara es troben a Nova York on se celebra l'Assemblea General de l'ONU.