La Xina demana una resolució pacífica de la guerra a Ucraïna

El govern de Xi Jinping defensa que les "legítimes preocupacions" per la seguretat territorial han de ser tractades amb seriositat

Putin i Xi Jinping, en una imatge d'arxiu
Putin i Xi Jinping, en una imatge d'arxiu | Kremlin
NacióDigital
21 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:02h
La Xina ha trencat el seu silenci aquest dimecres per demanar una resolució pacífica de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Alhora, però, ha defensat que cal trobar una resposta a les "legítimes preocupacions" per la seguretat territorial de "tots els països". El portaveu del ministeri d'Exteriors, Wang Wenbin, ha demanat l'alto el foc i ha fet una crida al diàleg i a la celebració de consultes.

El gegant asiàtic també ha dedicat unes paraules a la comunitat internacional, a qui ha donat la responsabilitat de "crear les condicions" per facilitar aquesta solució pacífica "com més aviat millor". Una solució que ha de contemplar les preocupacions de seguretat "de totes les parts", en un clar missatge a l'OTAN. Wang no s'ha pronunciat sobre el decret de Vladímir Putin sobre la "mobilització militar parcial" ni sobre les convocatòries de referèndums d'annexió a Rússia a diverses zones d'Ucraïna.

En un missatge institucional a la televisió russa, Putin ha explicat formalment que aquesta mesura, que suposa una escalada de la guerra, es duu a terme per "alliberar el Donbass". El president rus ha assegurat que la mobilització començarà aquest mateix dimecres i ha ressaltat que només els reservistes, principalment aquells amb experiència, seran cridats a files.

Tot, després d'amenaçar Occident d'utilitzar els seus míssils de destrucció massiva en el moment que el seu territori es vegi amenaçat de manera clara "per l'OTAN". No és el primer cop que Putin mobilitza l'armament nuclear per tal d'amenaçar els països occidentals. Si bé, aquesta vegada és la primera en què el Kremlin es veu en una posició desfavorable en la guerra a Ucraïna.