El Raval inicia la segona guerra contra l'ampliació del Macba

Entitats i veïns del barri es planten davant el futur equipament del museu, que retallarà gairebé 1.000 metres quadrats d'espai públic a la plaça dels Àngels: "Defensarem el que és de tots"

Entitats i veïns del Raval protesten a la plaça dels Àngels contra l'ampliació del Macba
Entitats i veïns del Raval protesten a la plaça dels Àngels contra l'ampliació del Macba | Irene Montagut
21 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:50h
"No, no, no a l'ampliació". Els veïns i entitats del barri del Raval han protestat aquest dimecres al matí a la plaça dels Àngels davant la imminent ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), assignada a la mateixa plaça. La protesta arriba en un moment delicat, ja que tot i que només fa poc més de dos mesos que el conjunt del barri sap quina serà la ubicació exacta del nou edifici de tres plantes que permetrà tenir una exposició permanent al Macba, ja se sap la data d'inici de les obres. Segons han detallat els veïns, el febrer del 2023 està previst posar la primera pedra per alçar aquest nou equipament que ocuparà fins a 908 metres quadrats d'espai públic de la plaça dels Àngels.

El Raval, doncs, ja ha iniciat la segona guerra contra l'ampliació del Macba, després de batallar durant anys la no ocupació de la capella de la Misericòrdia per part del museu. Finalment, l'Ajuntament de Barcelona els va donar la raó i serà el nou Centre d'Atenció Primària (CAP) Raval Nord qui ocuparà aquest espai. Ara, però, els veïns demanen no ocupar ni un metre quadrat del seu espai públic i denuncien que el districte de Ciutat Vella té menys d'un 1% d'espai verd, comptant-hi les places grises, com la dels Àngels. "El Raval no vol cedir ni un metre quadrat d'espai públic", ha dit Carmela Torró, de la Xarxa Veïnal del Raval.

Per denunciar aquesta situació, les entitats Acció Raval, Acció Riera Baixa, Anarco Veganos Raval, Antiga Massana, Ateneu del Raval, Ateneu Enciclopèdic, Associació Skate de Barcelona, Associació Skate del MACBA, Comunitària CAP Raval Nord, Eix Comercial Raval, El Lokal, Guerrilla Raval, Oasi Urbà, Putas Libertarias Raval, Raval Rebel, Teatre Pa Tothom i la Xarxa Veïnal del Raval han organitzat aquest dimecres una acció a la plaça dels Àngels per conscienciar de quina és la zona que es perdrà amb l'ampliació del Macba. Amb una cinta, els representants que s'han manifestat han delimitat l’espai de plaça que quedaria ocupat pel nouedifici de tres plantes.

"Demanem aturar immediatament el procés d'ampliació i un consell extraordinari de barri per preguntar als veïns l'ús de la plaça", ha exigit Elisenda Puchadas, de l'Antiga Massana. Si no tenen resposta per part de l'Ajuntament, els veïns actuaran amb "contundència". En aquest sentit, i abans de passar a l'acció, les entitats han sol·licitat una reunió amb la direcció i gerència del Macba perquè siguin ells mateixos els qui aturin l'ampliació: "Defensarem el que és nostre".

Segons ha detallat l'advocat de les entitats en aquesta causa, Ivo Recuder, el recurs presentat ha estat admès a tràmit i els veïns ara volen promoure "accions paral·leles" al procés judicial. "L'ampliació del Macba ha aconseguit posar d'acord entitats molt diferents", ha recordat Recuder, fent referència a, per exemple, la Xarxa Veïnal i l'Associació Skate. En aquest sentit, l'advocat ha volgut mostrar el rebuig total que el barri mostra davant aquesta ampliació del museu.

"La idea originària de situar el Macba a la plaça dels Àngels era esponjar el barri i ara, amb l'ampliació, perd tot el sentit", ha lamentat Puchadas. Fent referència a quin és el futur que volen per a la plaça dels Àngels, les entitats han assegurat que aquest debat "vindrà després", ja que primer cal aturar, "de manera prioritària", l'ampliació. De fet, les dues portaveus han criticat que la construcció del nou equipament del museu ja tingui data d'inici mentre el barri segueix "sense saber res" sobre el nou CAP Raval Nord, adjudicat a la capella Misericòrdia des del 2019.
Arxivat a