Rufián respon a Vox en català al Congrés per reivindicar Santa Coloma com a «bressol de la immersió»

La formació d'extrema dreta denuncia "opressió lingüística" a Catalunya i reclama aplicar el 155 "de forma duradora i sostinguda en el temps"

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | Europa Press
NacióDigital
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:35h
Vox ha denunciat aquest dimarts "opressió lingüística" dels castellanoparlants a Catalunya i ha reclamat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució "de forma duradora i sostinguda en el temps". És el que planteja en una proposició no de llei que el partit d'ultradreta ha defensat al ple del Congrés d'aquest dimarts a la tarda.

La iniciativa, que es votarà dijous, no s'aprovarà per l'oposició del PSOE, Unides Podem i els socis de la investidura. Els partits independentistes i sobiranistes catalans han carregat contra el discurs de Vox que sosté que a les escoles catalanes les famílies que volen que els seus fills estudiïn en castellà pateixen "assetjament", un relat que han subscrit PP i Cs.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha respost al partit d'ultradreta. Rufián ha defensat la immersió lingüística en un discurs en què feia una frase en català, que traduïa immediatament al castellà. D'aquesta manera, el portaveu dels republicans ha evitat ser cridat a l'ordre per la presidència del Congrés.
Rufián ha criticat "l'oda a la ignorància i l'odi" de Vox i ha argumentat que "un extraterrestre no nacionalista espanyol entendria perfectament quin dels dos idiomes cal protegir". El republicà ha recordat que el castellà té uns 600 milions de parlants arreu del món mentre que el català en té 10 i ha instat el govern espanyol a aclarir "quin és el seu model de país".

El dirigent d'ERC ha reivindicat Santa Coloma de Gramenet com a "bressol de la immersió lingüística", que va ser "gràcies a la lluita de la classe treballadora". "Que jo pugui fer el que estic fent és una victòria de la classe treballadora", ha insistit Rufián, que ha recordat als diputats que "el meu avi, i tants altres, ja es van enfrontar a feixistes com vostès i fa quaranta anys ja els van guanyar a llocs com Santa Coloma de Gramenet; i ara, també ho farem", ha indicat.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Albert Botran ha fet una intervenció en català i ha estat cridat a l'ordre diverses vegades fins que ha abandonat el faristol. El vicepresident del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, li ha retret que no entenia què estava dient i ha demanat que utilitzés la "llengua comuna".
Diputats de la bancada de la dreta han reaccionat al discurs de Botran amb crits i picant de peus. El cupaire ha defensat que aquesta reacció al Congrés evidencia que hi ha "una llengua de primera i una de segona", en un "bilingüisme asimètric", i que "l'única metodologia que assegura l'ús de les dues llengües és la immersió".

La diputada del PSOE Maria Luz Martínez ha carregat contra la ultradreta i ha argumentat que a Catalunya "les persones utilitzen més el castellà que el català en tots els àmbits de la seva vida". El diputat dels comuns Joan Mena ha defensat la immersió lingüística i ha criticat "l'obsessió" de Vox. "Treguin-se les màscares de víctimes en aquest tema quan són els hereus de qui va oprimir la riquesa lingüística d'aquest país", ha dit.