Tres neonazis condemnats a pagar 690 euros de multa cadascun per una pallissa a independentistes

La Fiscalia els ha proposat rebaixar la petició inicial de pena a canvi de reconèixer els fets i els acusats s’hi han conformat

Imatge d'arxiu d'una manifestació independentista.
Imatge d'arxiu d'una manifestació independentista. | Juanma Peláez
NacióDigital
20 de setembre del 2022
Actualitzat a les 15:21h
Tres homes d'ideologia neonazi han estat condemnats aquest dimarts a pagar 690 euros de multa cadascun per la pallissa que van donar a tres manifestants independentistes al metro de Barcelona el 9 de setembre de 2018. A banda d'aquests diners, entre els agressors també hauran de pagar una indemnització a les víctimes que suma un total de 1.860 euros. Se'ls ha condemnat per un delicte de lesió de drets fonamentals -en aquest cas, el dret a la llibertat d’expressió- i per tres delictes de lesions, un per cada persona que van agredir.

La Fiscalia, que demanava un any i nou mesos de presó per a ells, ha rebaixat la petició de pena fins als dos mesos i 25 dies de presó a canvi de reconèixer els fets. Una proposta que ha estat possible per l’aplicació de dues condicions atenuants: dilacions indegudes en el procés -han passat quatre anys des dels fets- i la reparació del dany, justificada pel pagament que ja havien efectuat a les víctimes en concepte d’indemnització. Els acusats han acceptat l'oferta i la condemna se’ls ha substituït per les sancions econòmiques

Segons l’escrit de qualificació de la Fiscalia, els fets van passar al migdia, quan els tres acusats van acudir a una manifestació sota el lema Recuperant la dignitat. Un cop la mobilització va acabar, van entrar a la línia 1 del metro i a l’estació del Clot van pujar les tres víctimes. Una d’elles portava una samarreta on es llegia "Euskal herria". Segons el text, un dels acusats es va fixar en el jove de la samarreta i el va començar a insultar, dient-li: Indepe de merda, peguem-nos, terrorista”. Després de proferir-li aquests insults va començar a colpejar-lo. 

Les dues persones que acompanyaven la víctima van mirar de protegir-lo i d’impedir els cops. En aquell moment, agents de Mossos d’Esquadra de paisà van intervenir i van aturar la baralla. Així i tot, segons el relat de la qualificació, dos dels joves van rebre una puntada i el tercer una bufetada. A l’estació de Navas, el noi de la samarreta va baixar del vagó i va fugir corrents mentre el neonazi que l'havia pegat li cridava: “Et rebentaré, maricón de merda”.

Segons la Fiscalia, durant els fets, els atacants van estar fent la salutació feixista i entonant proclames nazis com sieg heil (que es tradueix com visca, eterna la victòria). Les víctimes van patir diferents lesions: un d’ells, una contusió a la panxa, un altre una contusió al canell i el tercer una contusió a les cervicals. Cap d’aquestes lesions, però, els va impedir continuar amb la seva vida normal.
Arxivat a